Technische info

Het DTP programma is oorspronkelijk opgenomen in WordPerfect 8 en in PDF. Tijdens het omzetten van de gegevens naar deze blog is de informatie gestructureerd als volgt:

  • alle leesgedeeltes zijn per periode opgenomen in XML formaat
  • de XML kan met XSL worden omgevormd naar HTML
  • Excel (met VBA) om van een serie teksten XML te maken.
XML XML XML XML XML XML XML XML XSL XLSM CMD

XML naar HTML via XSL
Om de XML te converteren naar HTML (of PDF of XML), is een transformatie nodig die gedefinieerd wordt in dde stylesheet XSL als volgt:De processor engine xalan-j_2_7_2/xerces-2_11_0 is te downloaden van internet. Om de processing aan te roepen voor de eerste periode (dtp1.xml) is het volgende nodig op de command line van de computer (voorbeeld cmd bestand hierboven):

java org.apache.xalan.xslt.Process -IN dtp1.xml -XSL dtp.xsl -OUT dtp1.html

Door dit te herhalen voor de andere periodes, kan een HTML formaat worden gemaakt dat aangepast is op de doelstelling, b.v. dit blog of voor andere kleurstelling en layout naar keuze.

debijbel.nl
In de DTP op dit blog worden alle referenties van Bijbelteksten gemaakt debijbel.nl. Het is aan te raden om zelf een account aan te vragen voor het gebruik van verschillende Bijbelvertalingen. In de XML/XSL conversie is een “afspraak” gemaakt dat de XML de Bijbelverwijzing aangeeft en het linkformaat van debijbel.nl. Bijvoorbeeld:

<naslag tekst=”Spr. 3:5-6″ vertaling=”NBV,NBG51″ link=”Prov%203:5-6″/>

wordt in HTML:

<a href=”https://www.debijbel.nl/bijbel/NBV,NBG51/Prov%203:5-6″>Spr. 3:5-6</a>

Comments are closed.