Archive for the ‘vogels’ Category

02.04.2025 – Havik

Het toetje van de eerste vaartocht in 2025 was de havik die op een bord langs de Lange Sleatten zat. Omdat ik tegen de zon in keek leek het een torenvalk maar wel eentje met hoge poten. De kapitein draaide het schip in tegengestelde richting waardoor ik met de camera de zon linksachter me had. Het bleek een havik te zijn. Wow, die had ik nog niet eerder van zo dicht bij gezien. Deze foto’s zijn weer een markant punt want de havik staat er puik op dankzij de draaibeweging van de kapitein.
 
 
 

Read the rest of this entry »

02.04.2025 – Buizerd

Tijdens het varen waren we voortdurend de omgeving aan het scannen. En plotseling zit er een buizerd voor ons. Schoonvader doet het spelletje mee en legt meteen de boot stil. Hierdoor kon ik een paar close-up foto’s maken van het vogelmodel. Na een kleine minuut vond meneer de buizerd het welletjes en nam de benen, of liever gezegd de vleugels.
 

Read the rest of this entry »

02.04.2025 – Âlde Feanen

De eerste vaartocht in 2025 bracht ons over de wateren rondom de Âlde Feanen. Het weer was prachtig, het licht iets te hard maar kleur was er volop. Net zoals de ganzen, het waren er veel. Ook kwamen vele aalscholvers in beeld die een bomenrij van wel 100m helemaal wit “geverfd” hadden. De ooievaar vloog een paar maal over en landde op een hoge paal, misschien om een nest te maken. Verder waren er de reiger, de kwikstaart, knobbelzwanen, zwaluwen, eenden, de grote zilverreiger en de waterhoen. De zangers waren vandaag niet thuis.






 

Read the rest of this entry »

01.04.2025 – Experiment

Gisteren keek ik naar een video waarin de Sony 200-600mm werd vergeleken met de nieuwe Sony 400-800mm. Het was niet de lens die me intrigeerde maar de fotobewerking van deze Zuid-Afrikaanse fotograaf. Hij adverteert meteen over zijn worshops om vogelfoto’s beter te maken. Ik dacht: dat moet ik ook kunnen. Waarom zijn die achtergronden altijd zo licht terwijl in de praktijk de hele foto ongeveer dezelfde lichtsterkte heeft? Vanmiddag pakte ik de camera en deed een rondje buitenveld, park en tuin. Met de kwikstaart, huismus en de boomkruiper experimenteerde ik met een lichte achtergrond. Eens kijken of ik dit over een maand nog een mooie bewerking vind. De eerste drie foto’s zijn van de bruine kiekendief en buizerd.


 
 

Read the rest of this entry »

31.03.2025 – Bosreigers

Tussen de middag maakten we een korte boswandeling met de hond. Hoog in de bomen kraaiden de blauwe reigers vanuit hun nesten. Het waren er veel, het is dus een kolonie. We hoorden de vrolijke geluiden van koolmezen, pimpelmezen, roodborsten en tjiftjafs.

Read the rest of this entry »

19.03.2025 – Haasje

We kregen een tip dat de rode wouw gespot was in het buitenveld. Zoals het zo vaak gaat, is de vogel al lang weer gevlogen. Onderweg zag ik wel veel hazen die speelden in de wei. Op de terugweg spotte ik de slechtvalk hoog in de kerktoren, een snelle vogel die me heel streng aan keek. Dus toch een leuk rondje gefietst en gefotografeerd.

 

 

Read the rest of this entry »

09.03.2025 – Voorproef

Om alvast in de stemming te komen voor het aanstaande famile- en vriendenweekend gingen we vanmiddag wandelen in de tuinen met twee gezinnen. We waren ruim voorzien van camera’s met grote lenzen en observeerden onze omgeving zorgvuldig. De onderlinge gesprekken waren gezellig en de felle zon maakte de temperatuur zeer aangenaam. Onderweg zagen we de roodborsttapuit, de boomleeuwerik, de kwikstaart, de rietgpors, de pimpelmees, de koolmees, de vink, de bruine buizerd, de witte buizerd, de torenvalk en de havik. Een paar herten lieten zich zien en een aantal familie-momenten hebben we ook maar even op de plaat gezet.
 







Read the rest of this entry »

01.03.2025 – Ezumazijl

Onze route ging terug langs de haven van Lauwersoog langs de dijk bij Ezumazijl. Hier is een klein sluisje uit 1901 en een groot gemaal. Vanaf de dijk kijk je uit over de polder en een kilometer verderop kun je met de auto over de dijk en kom je langs De Punt, het water waar veel watervogels vertoeven. We zagen hier onder andere de bergeend, de pijlstaart (had ik nog nooit eerder gezien, eerste grote foto) en de tafeleend (tweede grote foto hieronder).



 
 

Read the rest of this entry »

01.03.2025 – Lauwersoog

Na de noordelijkste rit in Friesland, verbleven we een nachtje in aldaar. Terwijl Ingrid het hoedenmaken afrondde, ging ik wandelen met haar vader in Lauwersoog. De enige vraag was: waar dan, oost, zuid, west? Want de Lauwersmeerpolder is weliswaar een natuurgebied maar waar vind je de mooiste ingang? We wandelden eerst door het Marnebos en hielden het kort want het was niet wat we verwachtten. Daarna reden we zuidelijker naar de vogelkijkhut Deensgat. We zagen veel ganzen en hoorden de Ceti’s zanger maar konden hem niet vinden in het riet. Dan maar weer verder op verkenningstocht.



 

Read the rest of this entry »

22.02.2025 – Tuinvogels

Net thuisgekomen van een kort bezoek aan de motorbeurs in Utrecht, spotten we allerlei vogels in de tuin: de huismussen, de gaai en de zanglijster.

 

Read the rest of this entry »

20.02.2025 – Ransuil

We hadden voor deze dag met Annelot afgesproken in Holten en een hele dagroute uitgestippeld. We begonnen in Wageningen bij een bestuurslid van de 60+ hockey. In haar woonomgeving hebben de ransuilen een tijdelijk verblijf. Misschien zouden we geluk hebben dat zich ze overdag laten zien. Overdag zitten ze verscholen in hoge coniferen. We zagen er geen enkele totdat een aardige buurvrouw ons attent maakte op die ene die in de prunesboom zat. Wat een prachtige vogel! Het moment is vastgelegd en gaf me een adrenaline oppepper.

 

Read the rest of this entry »

14.02.2025 – Groenling

Vanmorgen was ik van plan om in de duinen te gaan wandelen maar besloot het dichter bij huis te houden en ging even koekeloeren bij de oude stort. Het was winters koud en de Bird ID app vertelde me dat het vogelgeluid dat ik hoorde van de groenling was. En al gauw had ik ze in het vizier en schoot mijn plaatjes. Thuisgekomen bleken er ook putters tussen te zitten. In het gras tokkelde een graspieper, aan de boom kleefde een koolmees, op een tak genoot de roodborst van de zon terwijl ganzen het luchtruim bezet hielden. De groenling was de verrassing ter plekke omdat het momenteel redelijk stil is wat vogels betreft. Misschien dat we weer een drukkere tijd in gaan nu het eind van de winter in zicht komt.

 


Read the rest of this entry »

06.02.2025 – Panneland

Vanmiddag maakten Ingrid en ik een mooie wandeling door de AWD bij ingang Panneland. Het zonnetje scheen bij een heldere lucht. Ondanks dat het qua vogelgeluiden erg rustig was zagen we toch nog de buizerd, de staartmees, de merel, het roodborstje en de boomklever. We genoten van het buiten-zijn in het 5km rondje.



 

Read the rest of this entry »

05.02.2025 – Peazens (2)

In de kwelder boven Peazens en Moddergat zagen we veel watervogels zoals de bergeend, kokmeeuwen, scholeksters, verschillende soorten eenden waaronder de eirder, veel spreeuwen en een graspieper. In het weidelandschap waren veel kieviten en wulpen. Het was zonnig en daardoor kleurde het landschap prachtig groen. Het water kleurde mooi blauw met op de achtergrond twee vuurtorens van Schiermonnikoog, de Noordertoren (rood) en de Zuidertoren (wit). De sneeuwgors hebben we niet gezien maar dat bewaren we voor een volgende keer.






Read the rest of this entry »

15.01.2025 – Op zoek

Vanmorgen kreeg ik een appje dat er bij de Kaag vogelspotters waren gesignaleerd voor de geelsnavelduiker, een zeldzame en grote ijsduiker die eigenlijk alleen op de Noordpool voorkomt. Gauw de cameraspullen pakken en op de fiets even een stukje rijden. Er was erg veel mist en weinig zicht. De foto die ik zag van de spotters met blauwe lucht moet dan wel een dag eerder zijn geweest. Dat bleek ook zo te zijn. Dan toch maar even wat foto’s schieten van mijn observaties in de mist: een torenvalk, muskuseend, smient, fuut, krakeend en de parkeend. Ook kwam ik voorbij een veld met ganzen, kieviten en grutto’s.
 



Read the rest of this entry »
 
Don`t copy text!