Archive for the ‘fotografie’ Category

08.11.2024 – Silvercup

In een bijzonder spannende en aantrekkelijke wedstrijd speelden de H1 teams van Hisalis en Weesp tegen elkaar voor de volgende ronde in de Silvercup. Bij rust was de stand 4-2 in het voordeel van Hisalis. In de tweede helft zette 1ste klasser een tandje bij en wonnen de wedstrijd met 4-5. Sam en Nathalie waren supporters van Hisalis maar ook van Weesp. Ze staan op de tweede grote foto en trotseerden de kou. Het fotograferen met de a9ii camera in laag licht pakte goed uit. Met Lightroom’s ruisonderdrukking werden de foto’s helemaal “clean”. Zie ook het Hisalis nieuws.


 

 

Read the rest of this entry »

20.08.2024 – Kagerzoom

Sam vroeg of ik meeging om te golfen op Kagerzoom in Warmond. Ook ik heb mijn GVB maar de lol is er compleet af vanwege gebrek aan aanleg voor deze sport. Sam daarentegen speelt beheerst en nauwkeurig. Ik ging mee als fotograaf en samen maakten we er een gezellig 9-holes parcours van. Terwijl Sam met de driver of hybride de lange afstand probeerde te overbruggen probeerde ik zijn slag te fotograferen. Voor het eerst gebruikte ik sluitertijden tot 1/32000 sec wat resulteerde in scherpe foto’s met de bal nog binnen zicht na de slag. Onderweg stopten we voor een opname waar we samen op stonden (tijd zat want het koppel voor ons was niet al te snel, oudjes…). Na afloop lunchten we gezellig samen: een leuke golf-foto-middag.






 



Read the rest of this entry »

12.08.2024 – Kaardertje

Op deze heetste zomerdag met een felle zon wil je graag verkoeling zoeken. Maar die felle zon geeft ook weer een mooie gelegenheid om macro foto’s te maken. Met macros wil je een zo groot mogelijk diafragma, dus een kleine opening en dat betekent dat het weinig licht doorlaat. De overvloed aan zonlicht compenseert dat handig. Je kunt er op twee manieren gebruik van maken: 1) tussen diafragmas f/6.3 en f/11 met ongeveer 1/250s sluitertijd proberen een scherpe foto te maken, en 2) tegenlicht gebruiken om de contouren van een insect weer te geven. Onderstaande foto’s van de Kruisspin, de Bruine Getande Randwants en Groen Kaardertje zijn vanmiddag gewoon in de tuin genomen.

 

 

Read the rest of this entry »

04.08.2024 – Eilandelijk

Wat typeert nu het landschap van een waddeneiland? Wat maakt het nou “Eilandelijk”? Ik heb geprobeerd een aantal indrukken bij elkaar te voegen van het beeld dat Ameland oproept als je door het landschap wandelt of fietst. Een fascinerend fenomeen blijft de luchtspiegeling waardoor objecten helemaal vervormen. Zo leek een groep aalscholvers op het strand net een reeks pierpalen en wordt je waarneming behoorlijk in de war gestuurd en zijn afstanden niet meer in te schatten; ver weg en toch dicht bij.





 


Read the rest of this entry »

04.08.2024 – Wadden

De Wadden zijn formeel een natuurgebied en dat blijkt wel uit de tienduizenden vogels die zich ophouden op de droogliggende kwelders in het wad. Ontelbaar zijn de aantallen Tureluurs, Scholeksters, Lepelaars, Kokmeeuwen, Wulpen en Goudplevieren. Een vogelspotter wees naar een bepaalde groep die wel uit 20.000 vogels bestond. Als dat 20.000 duizend vogels waren dan was het aantal een kilometer verderop gemakkelijk 60.000 vogels omdat de oppervlakte van hun gebied minstens 3x zo groot was. Het geeft een fascinerend beeld en bijzonder als duizenden tegelijk gaan vliegen.



 

 

Read the rest of this entry »

03.08.2024 – Watervogels

Op een Waddeneiland mogen de watervogels niet ontbreken. De vele Zilvermeeuwen, Mantelmeeuwen, Kokmeeuwen, Grote Burgemeesters, Aalscholvers, Zwanen, Parkeenden, Wilde Eenden, Bergeenden, Casarca’s, Strandlopers, Goudplevieren, Strandplevieren, Groenpootruiters, Wulpen, Tureluurs en nog veel meer zijn een bron van vertier voor de fotograaf en vogelspotter.






 

Read the rest of this entry »

03.08.2024 – Hoogvliegers

De vele Ganzen, Lepelaars, Meeuwen, Duiven, Bergeenden, Spreeuwen, Zilverreigers, Grote Sternen (met visje in de bek) en Aalscholvers die overvlogen zijn niet te tellen. Om een indruk te geven is hier een klein verzameling van de hoogvliegers getoond.



 
 

Read the rest of this entry »

03.08.2024 – Zangvogels

Om het blogitem met 1 woord te vangen zijn hier zangvogels en andere kleine vogels zoals de Oeverzwaluw, de Roodborsttapuit, de Kneu, de Gele Kwikstaart, de Witte Kwikstaart, de Graspieper en de Spreeuw. Het zijn vogels die veelvuldig zijn te zien op het eiland, als je maar goed kijkt en geduldig bent voor de foto. Een van de bijzondere foto’s is van de Oeverzwaluw die zijn zelfgegraven nest in- en uitvliegt. Ingrid spotte de vogels in hun duinholen en na enig wachten waren een paar foto’s gemaakt van de bezoekjes.







 

Read the rest of this entry »

03.08.2024 – Roofvogels

Voor de vakantie waren we geinformeerd dat de velduil zich wel eens liet zien bij het vakantiehuisje. Daar wordt een vogelliefhebber helemaal blij van. Toch hebben we de uil niet gezien. Wel was er veelvuldig gekrijs van de Buizerd en lieten de Bruine Kiekendief en Torenvalk zich elke dag zien. Honderden foto’s heb ik van de roofvogels gemaakt maar niet alle hebben de race gehaald want het felle tegenlicht was vaak een spelbreker. Ook foto’s waar de ogen niet zichtbaar zijn of met teveel schaduw onder de vleugels halen de race niet. Hier is een selectie van foto’s van de grote reeks.





 

Read the rest of this entry »

01.08.2024 – Wadfietsen

Het fietsen door de duinen kan van oost naar west en vice versa. Aan de kant van de Wadden loopt een dijk van Nes naar Hollum en is de route beperkt. Vanuit onze plek was de dijk niet ver en was het ontzettend leuk om aan de Wadkant langs de dijk te fietsen. Met Noud of Ingrid fietsten we soms een kort rondje over de dijk of met elkaar een rondje naar Hollum en dan terug via de duinen. Bij eb was het Wad een waar mirakel van duizenden watervogels. Het fietsen langs het Wad was een van mijn favoriete routes.





Read the rest of this entry »

01.08.2024 – Viervoeters

Op het eiland worden veel schapen gehouden die grazen op de dijken en daarmee de grond stevig blijven aandrukken. Maar ook in de graslanden bij de duinen worden schapen gehouden. In afgezette gebieden vind je de wilde paarden en koeien. De enkele boeren op het eiland (aan de Wadkant) houden ook melkkoeien. Toevallig hadden een paar koeien onenigheid toen ik voorbij fietste. Dat leverde een paar leuke plaatjes op. Opvallend is het groot aantal wilde konijnen op Ameland.


 

Read the rest of this entry »

31.07.2024 – Micro

Tijdens het fotograferen valt mijn oog meestal op vogels. Tijdens de wandelingen maken Ingrid en Noud mij vaak attent op klein leven, ik noem het maar even micro voor dit blog item. Het gaat dan over de Segrijnslak die langzaam onder de ligstoel doorkruipt en er een halve dag over doet. Maar ook de kleine Rugstreeppad die door het hoge gras springt of de Bruinrode- en Zwervende Heidelibel die in deze tijd om je heen zoemen. De Heivlinders vladderen ongedurig om je heen en in de bloemen zijn er de Citroenpendelvlieg en de Blinde Bij die zich laven aan het stuifmeel.




 

Read the rest of this entry »

05.07.2024 – Kwade Hoek

Het duingebied Goeree op schiereiland Goeree Overflakee is een prachtig natuurgebied. We parkeerden bij het Zuid-Hollandse Kwade Hoek, een parkeerplaats tegen het duingebied aan. We zagen de bruine kiekendief, de grasmus, de graspieper, de grote zilverreiger, de groenling, de zwarte kraai (met een broodje in zijn bek), de visdief (met een vis in zijn bek) en de lepelaar (in vlucht), en de atalanta vlinder.






 


Read the rest of this entry »

05.07.2024 – Scheelhoek

Volgens buienradar zouden de buien ons even met rust laten en daarom zochten we een mooie plek om van de natuur te genieten. Petra vond een vogelhut bij Stellendam in het gebied Scheelhoek waar het vogelobservatorium Tij gelegen is. Het is een soort reuzenei met een prachtig ontwerp en uitzicht over watervogels waaronder de lepelaar. We zagen niet alleen watervogels maar ook de witte kwikstaart, ik vermoed een juveniel (“jonkie”).



 

Read the rest of this entry »

05.07.2024 – Kijkuit (3)

De twee meest bijzondere waarnemingen waren de bruine kiekendief en de torenvalk die voor onze neus een muis uit het veld greep. In de lucht begon hij al met het verorberen van de muis. De bruine kiekendief komt veelvuldig voor in dit gedeelte van Zeeland. Het (tegen)licht was niet bijzonder goed maar toch kon ik een paar foto’s selecteren voor het blog. De buizerd zocht een schuilplaats in de bomen tegen de zichtbare regen.

 

 

Read the rest of this entry »
 
Don`t copy text!