Archive for 2019

29.12.2019 – Van Gijn

Een verrassing na het museumbezoek was de tip van de gastheer om ook het Huis Van Gijn te bewonderen. Op de website https://www.huisvangijn.nl/ is de informatie te vinden: “Simon van Gijn, zakenman, jurist en verzamelaar woonde aan de Nieuwe Haven van 1864 tot zijn dood in 1922. Zijn huis en verzamelingen liet hij na aan de Vereniging Oud-Dordrecht om de collecties openbaar te maken en het huis als museum in te richten onder voorwaarde dat het interieur zo veel mogelijk in tact zou blijven.”. Het huis is nog steeds in stijl en laat mooie verzamelingen van boeken, prenten en mechanieken zien die Van Gijn gebruikte in zijn studeerkamer en bibliotheek. Ook de keuken, slaapkamers en badkamer zijn in goede staat gebleven en laten oude ketels en ovens zien voor het koken en warm badwater. Op de zolder is een oude speelgoedverzameling te zien die bijzonder is te meer omdat het echtpaar Van Gijn zelf geen kinderen had. De tip in het museum om dit bijzondere huis te zien was zeker een toetje op ons weekendje weg.

 

Read the rest of this entry »

29.12.2019 – Dordts Museum

We kwamen specifiek voor de kleding expositie in het Dordts museum. Tevens was er een expositie van Kees Verweij, een”Cobra”-genoot van Karel Appel. De werken van de vaste tentoonstelling zijn prachtig. Opvallend werk was er van Albert Cuyp, Ary Scheffer, Van Strij, Johan Weissenbruch en Jan Toorop. Het museum was erg trots op het meesterwerk van Albert Cupy, nl. die van de ruiter op het paard in het landschap (groot afgebeeld).
 
Read the rest of this entry »

29.12.2019 – Dordrecht

We hebben er vaak over gelezen en over gehoord maar zelf was ik nog niet eerder in Dordrecht geweest, Ingrid wel. Allereerst gingen we lunchen in het centrum van Dordrecht vlak naast het stadhuis. De pandjes en huisgevels zijn bijzonder en oud. Dordrecht ligt aan de Merwede en vele huizen zijn gebouwd op houten palen. Je ziet dat aan de waterkant van de huizen.Read the rest of this entry »

28.12.2019 – Stadhuismuseum

Tijdens onze wandeling door Zierikzee liepen we tegen het Stadhuis Museum aan. Een bezoek kon nog net voor sluitingstijd. Het museum is klein maar laat vooral de geschiedenis zien van de handel en vervoer met schepen. Een belangrijke bron van inkomsten was de meekrap waarmee kleur konden worden gegeven aan textiel. Zierikzee lag van oudsher aan zee en had een eigen haven die later moest concurreren met Antwerpen en omliggende steden. Het museum heeft een trouwzaal die nog steeds in gebruik is. Op de bovenste etage levert de balkenconstructie een ingewikkeld schouwspel en zijn daarvoor speciale ligstoelen geplaatst om als bezoeker gemakkelijk omhoog te kunnen staren.

 Read the rest of this entry »

28.12.2019 – Zierikzee

We hadden niet verwacht dat Zierikzee zo’n mooi karakteristiek stadje is (met stadsrechten nog wel). De gevels van de huizen, de ligging, de geschiedenis en zeker ook de aardige mensen geven een onverwacht leuke wending aan ons weekendje weg. In de stad waren Middeleeuwse taferelen waar te nemen en was er een ijsbaantje voor de kinderen, wat het centrum een gezellige boel maakte. We verbleven in hotel Mondragon. De stad heeft mooie poorten, prachtige kerktorens en een heus museum. Na onze lunch en rondzwervingen door de stad namen we een drankje in “De Wildeman van Zierikzee“.
 

Read the rest of this entry »

28.12.2019 – Philipsland

Tijdens ons verblijf in Bergen op Zoom boekten we vanuit de hotelbrochure het hotel Mondragon in Zierikzee. Net als bij de vorige verblijfplaats vonden we een Natuurmonumenten route bij de bestemming. Onderweg, echter, viel ons oog op een plek waar auto’s geparkeerd stonden langs de N257 vlakbij Sint Philipsland, een dorp wat onstond rond 1487. Bij de auto’s stond een gebiedskaart boven op de dijk. Het bleek de wandelroute “Slikken van de Heen” te zijn. We liepen een combinatie route van rood en blauw die gemarkeerd is in geel op de tweede foto. In het gebied lopen Konikspaarden (in de weg) en ossen. De natuur is er prachtig en ligt tegen het Schelde-Rijnkanaal aan.
 
Read the rest of this entry »

27.12.2019 – Markiezenhof

Het stadspaleis van Bergen op Zoom is de Markiezenhof. Het voormalige woonpaleis is ontstaan ergens tussen 1485 en 1520 in opdracht van het middeleeuwse hof van de heren en markiezen van Bergen op Zoom: Jan II en Jan III van Glymes, vader en zoon. Aan het eind van de vijftiende eeuw was dit adellijke Brabantse geslacht in hoog aanzien gekomen. Het stadspaleis is een mooi monument in de stad en bezoekers kunnen genieten van de goed ingerichte kamers en van schilderijen met historie van Bergen op Zoom. Ook is er een expositie van oude vormen van volksvermaak en situaties uit de Middeleeuwen.

Read the rest of this entry »

27.12.2019 – Gertrudiskerk

Een van de bezoeken was de Sint-Gertrudiskerk aan de Grote Markt van Bergen op Zoom. In de kerk heeft net als in vele andere kerken een hevige brand gewoed en het herstel daarvan is moeizaam geweest. Vandaag is de kerk vrij toegankelijk en opgesierd voor kerst en is er een kleine expositie van kerkelijke attributen zoals kleding en symbolieke voorwerpen.


Read the rest of this entry »

27.12.2019 – Bergen op Zoom

Ingrid had een kamer in het oudste hotel van Nederland geboekt: het Grand Hotel De Draak in Bergen op Zoom. Op 7 mei 1397 werd Bergen op Zoom getroffen door een stadsbrand waarbij bijna de gehele stad afbrandde behalve De Draak. Vanaf 1406 wordt De Draak genoemd in de nieuw aangelegde stadsarchieven met de functie van stadsherberg. We overnachten “in het dak” van het hotel met prachtige oude balken. ‘s Avonds dineerden we in “De Hemel” met een collega en zijn vrouw. Bergen op Zoom is een mooie en gezellige oude stad met o.a. de Sint-Gertrudiskerk en de Markiezenhof die we beide hebben bezocht. Het oude stadhuis is ook een markant gebouw net als de overgebleven stadspoorten.


Read the rest of this entry »

27.12.2019 – Calfven

Onze bestemming voor vandaag was Bergen op Zoom maar voor aankomst hadden we via Natuurmonumenten een route gevonden bij Calfven en Hoogerheide. Deze laatste plaats zie je wel eens op de borden als je over de A4 naar het zuiden rijdt. Vandaag gingen we er wandelen in een blubberig natuurgebied, enigzins heiig en koud terwijl de zon volop scheen onderweg naar de locatie. De route heet Fazant en warempel spot Ingrid na 5 minuten de eerste en enige fazant. Ganzen deden van zich horen en een buizerd wachtte zijn buit gestadig af. Even later spurte een vos voor ons weg. De weg zelf was nat, drassig en zeer glibberig. De route was wel erg mooi.

  

Read the rest of this entry »

26.12.2019 – Familie

De tweede kerstdag was voor familie. Samen met mijn moeder en schoonouders vierden we kerst samen aan tafel. Vooraf ontmoetten we mijn zus, zwager en neef bij mijn moeder samen met Sam, Noud en Sanne. Aan tafel genoten we van de heerlijke beef van slager Riemersma en van de lekkernijen bij de gourmet. Het was gezellig met elkaar en zeer prettig om samen te eten.Read the rest of this entry »

25.12.2019 – Kerstfeest

Eerste kerstdag. We vieren dat Jezus werd geboren en als mens naar de aarde kwam. Hij was uniek omdat Hij als Zoon van God een menselijke gedaante aannam en opgroeide onder de mensen. Hem werd van kindsafaan eer betoond door herders en geleerden. Vandaag doen wij dat ook aan Jezus, de Zoon van God, de Verlosser, de Verrezene en de Eeuwige Raadsman. De profeet Jesaja voorzag dit gebeuren honderden jaren voordat Jezus kwam, in Jes. 9:5.

Read the rest of this entry »

25.12.2019 – Kerstlunch

Terwijl Annelot kerst viert tijdens haar reis in Zuid-Amerika met reisvrienden zijn wij bij Tante Kee op de Kaag voor de kerstlunch. De gerechten waren opnieuw voortreffelijk met (voorgerecht:) Tonijn geserveerd met een dimsum van koningskrab, Granny Smith, cremeux van mierikswortel, wakame en frisse gel van citrus, (tussengerecht:) Rogvleugel met knolselderij van de bbq, hazelnoten, aceto balsamico en overjarige Kaagse Kaas of Ravioli van eekhoorntjesbrood, wintertruffel, spinazie en kastanje, (hoofdgerecht:) Gebraden hertenrugfilet met witlof, boudin noir, crumble van mosterd en een jus van Madeira en (desert:) Kerstdessert 2019. Niet alleen was het eten prachtig maar ook onze gesprekken aan tafel.
 
Read the rest of this entry »

25.12.2019 – Parkstoelen

Vanmorgen liep ik met de honden door het park en stond er (plotseling) een groepje paddenstoelen. Zo maar. Nadat ik de honden naar huis had gebracht, heb ik snel de camera gepakt en het unieke december-tafereel gefotografeerd.

 

Read the rest of this entry »

24.12.2019 – Emoji’s

Enige tijd geleden begon ik gebruik te maken van vlaggen in mijn blog met behulp van Unicode referenties. Omdat WordPress daar geen standaard oplossing voor heeft zit er vreemde Javascript code in die de “emoticons” code omzet in echte vlaggen. Op de website van Quackkit is daar meer over te vinden. WordPress heeft een eigen website met vlaggen die dan via de Javascript worden geladen in de blog pagina. Voor persoonlijk gebruik heb ik daarvan locaal een versie van zodat ik zonder internet verbinding de blog pagina’s ook kan laten zien. Hieronder is een korte selectie van landencodes en vlaggen.

Flag Name Reference Flag Name Reference

🇦🇩

AD-Andorra 🇦 🇩

🇭🇺

HU-Hungary 🇭 🇺

🇦🇱

AL-Albania 🇦 🇱

🇮🇨

IC-Canary Islands 🇮 🇨

🇦🇷

AR-Argentina 🇦 🇷

🇮🇪

IE-Ireland 🇮 🇪

🇦🇹

AT-Austria 🇦 🇹

🇮🇱

IL-Israel 🇮 🇱

🇧🇪

BE-Belgium 🇧 🇪

🇮🇸

IS-Iceland 🇮 🇸

🇧🇬

BG-Bulgaria 🇧 🇬

🇮🇹

IT-Italy 🇮 🇹

🇨🇦

CA-Canada 🇨 🇦

🇰🇭

KH-Cambodia 🇰 🇭

🇨🇭

CH-Switzerland 🇨 🇭

🇱🇮

LI-Liechtenstein 🇱 🇮

🇨🇳

CN-China 🇨 🇳

🇱🇹

LT-Lithuania 🇱 🇹

🇨🇷

CR-Costa Rica 🇨 🇷

🇱🇺

LU-Luxembourg 🇱 🇺

🇨🇺

CU-Cuba 🇨 🇺

🇱🇻

LV-Latvia 🇱 🇻

🇨🇼

CW-Curaçao 🇨 🇼

🇲🇦

MA-Morocco 🇲 🇦

🇨🇾

CY-Cyprus 🇨 🇾

🇳🇱

NL-Netherlands 🇳 🇱

🇨🇿

CZ-Czech Republic 🇨 🇿

🇳🇴

NO-Norway 🇳 🇴

🇩🇪

DE-Germany 🇩 🇪

🇵🇱

PL-Poland 🇵 🇱

🇪🇪

EE-Estonia 🇪 🇪

🇵🇹

PT-Portugal 🇵 🇹

🇪🇬

EG-Egypt 🇪 🇬

🇷🇴

RO-Romania 🇷 🇴

🇪🇸

ES-Spain 🇪 🇸

🇷🇺

RU-Russia 🇷 🇺

🇪🇺

EU-European Union 🇪 🇺

🇸🇪

SE-Sweden 🇸 🇪

🇫🇮

FI-Finland 🇫 🇮

🇸🇰

SL-Slovakia 🇸 🇰

🇫🇷

FR-France 🇫 🇷

🇸🇷

SR-Suriname 🇸 🇷

🇬🇧

GB-United Kingdom 🇬 🇧

🇹🇷

TR-Turkey 🇹 🇷

🇬🇷

GR-Greece 🇬 🇷

🇹🇿

TZ-Tanzania 🇹 🇿

🇬🇹

GT-Guatemala 🇬 🇹

🇺🇸

US-United States 🇺 🇸

🇭🇷

HR-Croatia 🇭 🇷

🇿🇦

ZA-South Africa 🇿 🇦

Read the rest of this entry »
 
Don`t copy text!