Archive for the ‘tuin’ Category

16.03.2024 – Leibomen

Ingrid is dit weekend op bezoek bij Annelot. Om mezelf thuis nuttig te maken heb ik vanmiddag de leibomen gesnoeid. Dat vraagt hoogtewerk met goed gereedschap. Daar hebben we een Stihl heggenschaar voor en een takkenschaar met lange arm. Bij de zitkuil is de grip van de ladder niet erg groot en gelukkig kwam Noud helpen om mij op hoogte te houden zodat ik de leibomen aan de linkerkant goed kon bewerken. Het bleek iets teveel omdat je meer bezig bent met snoeien en jezelf in evenwicht te houden. We hebben er even om gelachen en daarna heb ik de hele rij op dezelfde hoogte afgetopt.

Read the rest of this entry »

09.03.2024 – Hoge Druk

Een keer per jaar moeten we het hardhouten terras schoonmaken om de algengroei te verwijderen. Door het groene goedje worden de planken spekglas en daarmee gevaarlijk. Noud deed een van de terrassen met de Kärcher maar de druk helaas werd de machine helaas te veel: er bleek een lek in het systeem te zitten. Reparatie was een optie maar bij wie en waar? Zelf had ik niet het juiste gereedschap voor demontage. We besloten de gele machine in de recycling te doen bij de JoJo en een nieuwe Stihl aan te schaffen. Het terras, de zitkuil en de stoelen zijn weer vrij van algen. Laat het voorjaar maar komen.

Read the rest of this entry »

01.03.2024 – Edelga

Al een lange tijd wil Ingrid graag een pergola op het terras om de blauwe regen te begeleiden. In de afgelopen weken hebben we overlegd hoe die er dan uit moest zien: hout, ruw hout, kastanje palen, staal of aluminium. We zijn er uit: geen hout. maar (zwart) staal zoals op Corfu. Maar waar krijg je zoiets want dat koop je niet in deze maten. We vonden het bedrijf Edelga in Zwaag, bij Hoorn. De eigenaren zijn een jong stel met een prachtige presentatie op hun website van hun portfolio. We maakten een afspraak en vanmorgen bezochten we hun bedrijf. We legden ons probleem voor met een eenvoudige schets en al gauw lag de oplossing op tafel. Edelga gaat voor ons een pergola op maat maken van cortenstaal. Dit type staal heeft een roestlaag die het ondeliggende staal beschermd. Het deed ons denken aan het staal van Richard Serra zoals dat te zien is in Wassenaar en Bilbao.

Read the rest of this entry »

15.08.2023 – Botanisch

Nadat we de kabelbaan terug hadden genomen namen we nog een kijkje in de bekende Botanic Garden van Funchal. De tuin heeft een centrale mozaiek, vele cactussen, bloemen en bomen.

 


Read the rest of this entry »

15.08.2023 – Monte Palace

De botanische tuin en paleis Monte staan op de kaart met een kleine onderlinge afstand. De navigatie bracht ons bij een ruime parkeerplaats. Daar vandaan was de afstand inderdaad klein maar het moest wel met een kabelbaan. De tropische tuin van paleis Monte is de moeite waard. De watervalletjes, de flamingo’s en de varieteit aan bomen en planten deed ons denken aan Costa Rica.




 


Read the rest of this entry »

31.07.2023 – Victoria

In het Victoria-huis van Hortus Botanicus is een kleine vijver met de reuzenwaterlelie (Victoria Amazonica). Ze zijn enorm groot en geven prachtige lelies. Je kunt genieten van de fantastisch mooie kleuren van alle bloemen terwijl grote vlinders om je heen dartelen. Na deze belevenis liepen we langs de Chinese tuin, de Japanse tuin en langs enorm oude bomen waaronder een treurbeuk.
 


 

Read the rest of this entry »

31.07.2023 – Epipedobates

In het tropisch verblijf van Hortus Botanicus in Leiden hoor je een hoog tsjirpend geluid. Eerst dachten we krekels te horen maar dat blijkt een tropische gifkikker te zijn, de Epipedobates. Het kikkertje is ongeveer 3cm groot en springt over de grond van de tuin of op de bladeren. In het begin zijn ze moeilijk te spotten maar eenmaal in het vizier hoop je op goed licht voor de foto. Het diertje op de eerste foto is een Aretaon Asperrimus, een uit Azië afkomstige nimf, ofwel een wandelende tak.

 

Read the rest of this entry »

31.07.2023 – Tropisch

Vanuit de wintertuin van Hortus Botanicus liepen we naar de Tropische tuin. Het is er warm en vochtig. Daarom deed het ons denken aan ons verblijf in Costa Rica. Planten met grote bladeren, prachtige bloemen, bananen, kaneelbomen en platanen. Het was een bijzonder bezoek met op de achtergrond de kleine kikkers die een enorme herrie maken.

 

Read the rest of this entry »

31.07.2023 – Carnivoren

Carnivore planten zijn vleeseters. We hebben een groot aantal gezien bij Hortus Botanicus waaronder de trompetbekerplanten, zonnedauw, venusvliegenval en de Kaapse zonnedauw. Door hun kleur trekken de planten insecten aan. Als ze eenmaal in contact komen met de plant worden ze of in de trompet of schelp gevangen of blijven ze kleven aan de druppels van de plant.


 

Read the rest of this entry »

31.07.2023 – Wintertuin

In de wintertuin van Hortus Botanicus vind je grote varens, vetplanten, cactussen en vleesetende planten. Hieronder is een korte indruk van de bloemen die in de overdekte Wintertuin bloeien.

 


Read the rest of this entry »

31.07.2023 – Botanicus

De vakantie is begonnen en dan ga je leuke dingen doen. Vanmiddag gingen we naar Hortus Botanicus (Latijn voor plantentuin) in Leiden. De wandelroute bracht ons langs een Fries gedicht bij de Rembrandtbrug met als thema “In het voorjaar maai je met je armen en in de winter met je benen (schaatsen). En daar wordt de Fries blij van“, zie ook https://muurgedichten.nl. We liepen daarna langs het geboortehuis van Rembrandt waar met een portret en schildersezel in de vorm van een kunstobject aandacht aan wordt gegeven.
De tuinen van Hortus Botanicus zijn onderdeel van het onderzoek aan de Universiteit Leiden. Er is een aantal soorten tuinen die je kunt bezoeken. We begonnen in de wintertuin bij de cactussen en vleesetende planten. Daarna buitenom langs mooie planten en rozen op naar de tropische tuinen en vandaar naar de grote vijver in het Victoria-huis en daarna door de buitentuinen weer terug.




Read the rest of this entry »

08.07.2023 – Insecten

Terwijl we een koffie nemen in de tuin zoemen de insecten om ons heen. Dat vraagt om een camera. Zo gezegd zo gedaan. Met de Tamron 28-200mm is een beetje macro op 200mm best te doen. Nog mooier zoude 1:1 macrofoto’s zijn maar dat vraagt meer geduld. Op deze foto’s zijn de details van de kleine diertjes al aardig goed te zien.


Read the rest of this entry »

02.07.2023 – Orthetrum

Orthetrum cancellatum is de officiële naam van de gewone oeverlibelle. Vanmiddag zat ze bij ons in de tuin en bleef op de rand van de zitkuil zitten (mannetjes hebben een blauw onderlijf). De lichaamslengte van volwassen libelles ligt tussen 44 en 50 millimeter en de spanwijdte is 70 tot 80 mm.

 

Read the rest of this entry »

06.06.2023 – Sigma 70mm

Voor de A-mount camera heb ik nog een macrolens. Deze heb ik nog niet zoveel geprobeerd met de E-mount cameras omdat er een adapter tussen moet. Met handmatig scherpstellen en veel foto’s afvuren zit er zo nu en dan een raak shot tussen. Een libelle van ongeveer 5cm lang lag gewond op de bank (en vloog later zonder blessures gewoon weg). Een spinnetje van 3mm maakte zijn web tussen de bloemen. Ook daarvan zijn er twee redelijk gelukt.

 

Read the rest of this entry »

01.06.2023 – Alledaags

Rondom in tuin en park is er groot en klein leven. In de tuin zijn het de bijen die zich te goed doen aan de bloemen en in het park zijn het de meeuwen die de rivierkreeften uit de vijver duiken. Beide is een apart gezicht.

 

Read the rest of this entry »
 
Don`t copy text!