Archive for April 2019

30.04.2019 – Oslo (5)

Vanaf het koninklijk paleis is het nog een kleine 3km fietsen naar Vigeland. Vigeland, heb ik me door een Noor laten vertellen, was een sterke persoonlijkheid in Oslo die het voor elkaar kreeg een eigen groots park te krijgen vol met sculpturen. Dat is een “must” voor de Oslo bezoeker, zo ook voor ons. Het park kleurt prachtig groen en het is op een centrale plek overvloedig voorzien van standbeelden. Opnieuw zijn ook hier weer menselijke figuren uitgebeeld; een algemeen thema, lijkt het, voor alle kunst in Oslo.
Read the rest of this entry »

30.04.2019 – Oslo (4)

Het koninklijk paleis ligt vrij centraal in de stad en ligt aan het einde van de grote “Karl Johangate” die van het centraal station naar het paleis loopt. Karl Johan was na lange tijd zonder eigen koning (want Noorwegen viel als provincie onder Deens bestuur) koning van Noorwegen en Zweden, een gedeeld koningschap dat later in 1829 werd opgevolgd door de tweede prins van Denemarken toen Noorwegen helemaal onafhankelijk werd. Het heeft even geduurd en heeft zelfs tot een crisis geleid tussen Noorwegen en Denemarken wie nu eigenlijk recht van bestuur heeft over Groenland; Denemarken kreeg die gerechtelijke bevoegdheid uiteindelijk. Het gebied rondom het koninklijk paleis is vrij toegankelijk en je mag er gewoon om heen fietsen, tussen de wachten door.


Read the rest of this entry »

30.04.2019 – Oslo (3)

Oslo is rijk aan kunstobjecten. Op bijna elke hoek van de straat is een museum te vinden en overal in de stad vind je kunst in de vorm van mensbeelden. Op enkele plekken is daar vanaf geweken bijvoorbeeld bij het “Sentral Stasjon” waar een meer dan levensgroot bronzen tijgerbeeld van 4,5m staat. Het is gemaakt door Elena Engelsen als geschenk aan de stad Oslo toen ze in 2000 hun 1000-jarig jubileum vierden. Oslo heeft nl. de bijnaam “Tigerstaden”. Bekend is ook de waterfontein met de handschoen van Christian IV. Het beeld staat op de plek waar de stad Christiania (vorige naam van Oslo) na een verwoestend vuur in 1624 is herbouwd. Ook het “Akershus Festning” is een bijzondere kasteel dat eind 13e eeuw gebouwd werd om Oslo te beschermen. De bouw van Akershus werd waarschijnlijk begonnen door koning Håkon V rondom 1290. Zo heeft elk deel van de stad zijn kenmerken of historie; bij het Astrup museum staat een beeld van de Selvaag Gruppen, een hoofd met een brede mond (laatste foto van de eerste rij). In de haven is een grappig zilverbeeld te zien van een Scuba duiker, heel subtiel maar typisch passend in het karakter van Oslo.


Read the rest of this entry »

30.04.2019 – Oslo (2)

Onze fietstocht ging langs de prachtig gerestaureerde pakhuizen langs de Aker Brygge kade, langs de haven nabij het operagebouw, de Domkerk, het parlementsgebouw en het nieuwe stadscentrum. Overal in de stad wordt hard gewerkt en gebouwd. Met name nabij het operagebouw waar het project Barcode in een nieuw kantoorgebied voorziet van hoge gebouwen met op zijn minst een breedte van 12 meter. Onder andere zijn pwc, Deloitte en andere grote bedrijven daar gevestigd. Vanaf het dak van het operagebouw s het uitzicht over de stad erg mooi.


Read the rest of this entry »

30.04.2019 – Oslo (1)

Afgelopen vrijdag boekte Ingrid 4 dagen Oslo. De weersvooruitzichten waren gunstig en Oslo stond op ons verlanglijstje. We vlogen vroeg in de ochtend vanaf Schiphol en na een kleine 1,5 uren vliegen pakten we de FlyToGet exprestrein die je in 20 minuten comfortabel naar Oslo brengt. Om 10 uur liepen we, weliswaar met rolkoffer, door Oslo en kregen we de eerste indruk van de stad. Om alles te zien en te belopen leek ons niet handig en na het afgeven van onze bagage bij het Park Inn hotel aan de Øvre Slottsgate gingen we naar de fietsverhuur. We huurden we onze fietsen en gingen de stad verkennen. Langs het stadhuis, over de kade van de Aker Brygge. Het hotel zat vlak tegen het plein van Christiania Torv aan waar in 1829 hevig is gevochten in het toenmalige door koning Christiania IV opnieuw gestichte Oslo. Oslo was bijna geheel uitgebrand en op deze plek is toen het oude handelscentrum begonnen. Nu zijn er restaurants gevestigd waaronder Celcius waar we heerlijk hebben gegeten.


Read the rest of this entry »

22.04.2019 – Familiedag

Vanmiddag kwam de familie uit Friesland, Amsterdam en Gent op bezoek. Met de aangename temperatuur van zo’n 24 graden konden we buiten op het terras van het heerlijke eten genieten en met elkaar bij praten. Ingrid had mooie gerechten gemaakt en lekkernijen voorbereid die uitgestald stonden op de tafel in het atelier. Het is altijd weer zeer plezierig om met zoveel familie samen te komen. We kijken terug op een geslaagde middag.
Read the rest of this entry »

21.04.2019 – Fotoshoot

Sam heeft een one-wheeler, een variant van een skateboard met één aandrijfwiel die in het midden is geplaatst. Om de eenwieler te kunnen besturen is wel enige balancering vereist. Sam, maar ook Noud, hebben daar al heel jong mee leren omgaan. Ze bewogen op allerlei varianten waar ik steeds verbaasd over ben geweest. Vanwege het mooie weer ging ik vandaag met Sam op stap om een fotoshoot te maken. Van de 631 gemaakte foto’s hebben we 44 geselecteerd. Voor mijn blog heb er 9 uitgekozen.
 


Read the rest of this entry »

21.04.2019 – Paaszondag

De berichten vanmorgen uit Sri Lanka zijn zorgwekkend. Zonder enige reden zijn bijna 140 mensen op onzinnige wijze om het leven gekomen. Zelfs een bisschop in Sri Lanka heeft de paasdiensten geannuleerd in verband met de veiligheid van de gelovigen. Toch is de opstandingskracht van Jezus sterker dan de fysieke dood. Het erge is de illusie van deze bewegingen dat ze daarmee denken een plaatsje in de hemel te kunnen krijgen. Het geheim van het evangelie is heel eenvoudig: je kunt het niet verdienen, je ontvangt het alleen door geloof in de barmhartigheid die Jezus toonde door voor ons aan het kruis te sterven. Hij overwon die dood drie dagen later; Pasen is niet het feest van eieren of paashaas maar van redding en overwinning.
Na het vieren van de opstanding vanmorgen in de Hillsong kerk in Amsterdam, fietsten Ingrid en ik vanmiddag door de gele velden naar Het Joppe in Warmond. De rietzanger deed zijn melodie langs het water en de roze tulpen lieten zich nog even zien.Read the rest of this entry »

21.04.2019 – Hij Leeft!

De opstanding van Jezus is de meest belangrijke gebeurtenis voor het christelijk geloof. De apostel Paulus zegt zelfs in “En als Christus niet is opgewekt, is onze verkondiging zonder inhoud en uw geloof zinloos.” (1 Korintiërs 15:14). Maar Hij leeft! Dat is prachtig vertolkt in de film Risen uit 2016. Zijn opstanding is door vele ooggetuigen bevestigd. Er zijn op zijn minst 4 belangrijke gebeurtenissen rondom en na de opstanding van Jezus:

  1. Jezus maakte talloze verschijningen na zijn dood. Hij troostte de rouwenden buiten zijn graf en de Bijbel vermeldt dat Jezus door meer dan 500 mensen tegelijk werd gezien
  2. De groei van de christelijke kerk bevestigt de opstanding. Petrus, een van Jezus’ volgelingen, sprak na de dood van Jezus met een menigte en velen geloofden. Handelingen 2:41 zegt: “Er werden die dag ongeveer drieduizend zielen toegevoegd”. Die groep gelovigen vermenigvuldigde zich vandaag in de honderden miljoenen gelovigen wereldwijd
  3. De opstanding onderscheidt het christendom van elke ander geloof. Geen enkele andere religieuze leider heeft de macht van de dood overwonnen. Jezus deed dit om Zijn overwinning op de macht van de zonde in de levens van mensen te tonen en hen de belofte van het eeuwige leven te geven
  4. Veranderde levens hebben door de eeuwen heen getuigd van de werking van de kracht van Jezus gebaseerd op de opstanding. Het meest overtuigende is dat Jezus vandaag in de gelovigen leeft en hen in staat stelt hun leven te veranderen


Read the rest of this entry »

20.04.2019 – Stille zaterdag

De tuinman had een hoek van de tuin voorbereid voor nieuwe planten. Vandaag hebben we de planten op hun bestemming gezet. Daarna heb ik voor de verandering de macro-lens weer eens uit de kast gehaald en close-ups gemaakt van de bloemen.


 

Read the rest of this entry »

19.04.2019 – Kruisdood

Op Goede Vrijdag staan we stil bij de kruisdood van Jezus. De dood van Jezus is de redding van de mens van zonde waarmee Hij de brug naar God de Vader legde zodat wij, mensen, vrij mogen zijn. De dood van Jezus ging niet ongemerkt voorbij. Er waren 4 zeer opmerkelijke gebeurtenissen die dat kenmerkten:

  1. Toen Jezus om 9 uur ‘s ochtends aan het kruis werd gehangen (Marcus 15:25) werd het vanaf 12 uur tot 15 uur donker in het hele land (Matt. 27:45)
  2. Het voorhangsel van de tempel scheurde van boven naar onderen (Matt. 27:51)
  3. Er kwam een aardbeving (Matt. 27:51)
  4. Graven gingen open en doden stonden op (Matt. 27:52)

Read the rest of this entry »

19.04.2019 – AWD

Vanmorgen heel vroeg hadden we bezoekers na het wegbrengen van vrienden naar Schiphol. Na ontbijt en koffie gingen Ingrid’s vader en ik wandelen in de duinen en Ingrid met haar moeder planten halen voor een vernieuwde tuin. Dat laatste heeft iets meer onderhoud nodig omdat alle buxussen aangetast zijn door de rups. In de AWD zagen we weer veel herten en de tjiftjaf.

 

Read the rest of this entry »

16.04.2019 – CS+ kaart

Een jaar geleden slaagde ik voor het tweede scheidsrechtersdiploma. Eindelijk ontving ik vandaag mijn CS+ scheidsrechterskaart. En dat op een moment dat ik ook de bevestiging krijg dat ik bondsscheidsrechter in opleiding word. Hoe leuk kan het wezen?

Read the rest of this entry »

14.04.2019 – D1 & H1

Twee thuiswedstrijden van de hoogste teams werd vanmiddag op Hisalis gespeeld. Een daarvan mocht ik fluiten samen met een bevriende scheidsrechter, de D1. Het werd een mooie wedstrijd en het fluiten ging ons goed af. Het arbitreren van de Dames 1 werd ook gevolgd door de KNHB omdat ik graag het traject van bondsscheidsrechter in wil. Na de wedstrijd kreeg ik een evaluatie en groen licht om “bio” te worden. De wedstrijd eindigde in 3-1 winst voor de Dames. Daarna speelde Sam met de Heren 1 gelijk tegen het team uit Nieuwegein.Publicaties in de opvolgende week op hchisalis.nl/D1, hchisalis.nl/H1, hockeydenhaagleiden.nl en lissernieuws.nl:

Read the rest of this entry »

14.04.2019 – Roze tulpen

De kleuren van de bollenstreek blijven fascineren. Op de terugweg van het strand zagen we een prachtig roze veld met tulpen. Wat een mooi gezicht!
 
 

Read the rest of this entry »
 
Don`t copy text!