Archive for the ‘kunst’ Category

15.06.2024 – Steenuil

Samen met mijn vriend Rein was ik vanmorgen om 6:00uur in een vogelhut om de steenuil te fotograferen. We zetten de apparatuur klaar en positioneerden de meel- en regenwormen en toen was het wachten geblazen. Als eerste kwamen de grote bonte specht en de gaai graaien. Het duurde zo’n drie kwartier toen de steenuil landde voor het vogelnest waar de uilskuikens verbleven. Vervolgens ging moeder steenuil eten verzamelen de jongen voeren. Later kwam er nog een steenuil bij. De uiltje poseerden voor onze met telelensen uitgeruste camera’s waarmee de uil poserend en vliegend probeerden te fotograferen.

 


 

Read the rest of this entry »

09.06.2024 – Hockey

Vanmorgen was ik scheidsrechter in een kampioenswedstrijd van het Jong Dames 1 team. Het was een steengoede wedstrijd die voor de dames in 1-2 verlies eindigde. Het was een mooie wedstrijd om te fluiten want beide teams speelden beheerst en taktisch erg goed. ‘s Middags was ik toeschouwer en fotograaf bij het Heren 1 team die met 4-3 wonnen van studententeam DSHC H1 uit Delft. De foto’s daarvan zijn gepubliceerd op de nieuwspagina van de Hisalis club.


Read the rest of this entry »

06.06.2024 – Insecten

Eén van mijn eigenaardigheden is het fotograferen van insecten, althans als het licht gunstig is. Op Kefalonia was dat het geval en waren er heel veel kandidaten om te fotograferen. De kunst is niet zozeer het waarnemen maar om de insect scherp op beeld te krijgen. Dat is met de Tamron lens aardig gelukt en de variatie aan objecten was groot.







 


Read the rest of this entry »

01.06.2024 – Gerasimos

Na een week in Platies vertrokken we naar de oostkust van het eiland. Onderweg zouden we een aantal plaatsen bezoeken. We begonnen met een bezoek aan het prachtige Gerasimos klooster. Het kleine kerkje bleek een bedevaartsplek te zijn maar de grote kerk was een monument van bijzondere muur- en plafondschilderingen. We waren onder de indruk van het mooie werk en de afbeeldingen waarvan er hier een paar zijn getoond.


 



Read the rest of this entry »

19.05.2024 – Riff

Tussen de diensten door fietsten we met z’n drieën langs de dijk van het Veluwemeer richting Elburg. Midden in de polder staat daar het Riff, PD #18245 van Bob Gramsma. Het is onderdeel van kunst in de Flevopolder. Natuurlijk wilden we de rots even beklimmen en het landschap op ons in laten werken. Na de bezichtiging dronken we een mooi drankje op het terras van Restaurant Beachclub NU.

Read the rest of this entry »

05.05.2024 – Zondag

Op deze bevrijdings(zon)dag keken we naar Hour of Power en luisterden we naar een oude dame van 93 die in haar tienertijd in een Japans kamp had gezeten in voormalig Nederlands Indië. Vrijheid is een groot goed en zij benadrukte dat in haar interview. De bevrijdingsvlag wappert aan huis om die vrijheid te vieren. Daarna maakten we een wandeling door de duinen en over het strand.
Thuisgekomen las ik verder in het boek “Life without lack – living in the fullness of Psalm 23” van Dallas Willard. Tussendoor ging ik struinen in de struiken in de tuin voor mogelijke macro-kandidaten. Het meest bijzondere diertje was de Groene Struiksnuitkever die op een rozenblad aan het knagen was. Het is ongeveer 6mm groot. De verhouding met mijn duim is goed te zien op de derde foto.
 

Read the rest of this entry »

01.05.2024 – Hydrellia

Voor morgen wordt er regen en onweer verwacht. Daarom trok ik vanavond met de macrolens het park even in. Misschien zou ik nog wat tegen komen. In volgorde van de foto’s zag ik de kokommerspin, bladluis, bonte hooiwagen, strekspin, dansmug, maskerspinnetje en hydrellia. De kleinste is de komkommerspin met een lichaamslengte van ongeveer 3mm wat voor een handmatige lens een hele tour is om scherp te krijgen. De strekspin met lange poten is inclusief poten ongeveerd 20mm. De hydrellia op de witte bloem heeft een lengte van ongeveer 2mm, 10x keer zo klein als de strekspin. De microwereld met een macrolens blijft fascineren.


 
 

Read the rest of this entry »

25.04.2024 – Gonocerus

Het zonlicht brak vanmiddag door waardoor de bladeren op de planten weer droog werden en insecten weer hun plekje innamen. De bloemenvlieg was de eerste die ik tegen kwam en de eerste foto was meteen scherp. Het tweede insect was de Smalle Randwants (Gonocerus Acuteangulatus) met zijn lange voelsprieten. De derde was een onbekende bladluis die op een rozenblad zat.

 

Read the rest of this entry »

20.04.2024 – Coda

Ons verblijf in Gorssel zat er helaas weer op. Het was een rustige omgeving met mooie natuur en als je even wegzinkt in een vakantiehuisje dan vliegt de tijd. Vanuit Gorssel reden we weer dezelfde weg naar Apeldoorn maar nu om museum Coda te bezoeken. Dat viel erg tegen omdat men de volgende tentoonstelling aan het opbouwen was: over Lego. We liepen binnen het half uur langs alle tentoongestelde objecten en vervolgden daarna onze weg voor een wandeling. Onderweg genoten we van de in het huisje gezette koffie. Dat is zeker genieten.





Read the rest of this entry »

19.04.2024 – Het Loo (2)

In de gerenoveerde hal van het paleis was een fotoshoot decor geplaatst. De zeer toeristisch lijkende plek kon niet worden genegeerd want we waren nu zelf toeristen, in eigen land. Een aardige dame vond het erg leuk om met een “echte” camera een foto van ons te maken. Hier zijn we dan: poserend in paleis Het Loo.
 

Read the rest of this entry »

18.04.2024 – More (2)

Museum More heeft een hele etage opengesteld voor de werken van Cornelius Vö die grote schilderijen heeft gemaakt met ruige kwaststreken en met dikke lagen verf. De presentatie is realistisch en zeer kleurrijk. Hij schilderde boeken, mensen in mooie kleren, marmotten, hondjes, lippen, harten en nog veel meer realistisch uitziende objecten. Het is prachtig om te zien (en te fotograferen).







 

Read the rest of this entry »

18.04.2024 – More (1)

Tijdens de lunch in Kootwijk besloten we om een kijkje te nemen in museum More. We zijn er eerder geweest, op in oktober 2022 en wilden eens kijken naar de nieuwe expositie. Er waren de klassiekers van o.a. van schilder Carel Willink, de werknemer van de maan van Koos Buster (erg grappig met 12x dezelfde persoon, m.a.w. werknemer van het jaar) en nog vele andere mooie portretten. Na het museumbezoek liepen we nog naar het in ere gehouden oude tramstation dat achter het museum staat. In het volgende blog item is een aparte reportage van schilder Cornelius Völker.






Read the rest of this entry »

12.04.2024 – Schorsmarpissa

Het experimenteren met de Pergear 60mm lens ging vandaag verder. Het licht was gunstig waardoor macrofoto’s mogelijk waren. De wind was soms een spelbreker. Een vaste hand is nog wel een punt van aandacht. Met statief foto’s maken is geen optie want insecten bewegen voortdurend en het aanpassen van het statief brengt meteen weer onscherpte. Mijn aanpak is om het diafragma op f/8 te zetten, de sluitertijd op 1/160 – 1/400 te zetten (afhankelijk van de lichtsterkte), de foto-snelheid op maximaal (30 per seconde) en de scherpte-vergroter te activeren (met geprogrammeerde knop). Zodra er focus is schiet ik meteen 5-10 foto’s en hoop dat er een scherpe foto tussen zit. Het verschil in scherpte of niet is soms maar een millimeter of kleiner. Met chirurgische precisie moet de camera worden stilgehouden. Soms lukt het, meestal lukt het niet. Hier volgen nog een paar van de resultaten met de schorsmarpissa spin, de groene schildwants (paartje), een paar bloemvliegen en het spits elfje (laatste foto).
 


Read the rest of this entry »

10.04.2024 – Spinnetje

Terwijl ik het blog item maak over de pergola loopt er een spinnetje over mijn bureau van ongeveer 1cm. De camera met macrolens ligt nog gebruiksklaar en van heel dichtbij maak ik onderstaande opname van het spinnetje. Gisteravond had ik gezocht naar de knop om het beeld vergroot te kunnen zien zodat ik op de tiende millimeter kan scherpstellen. Het vraagt (nog) beter licht en een hele vaste hand.

Read the rest of this entry »

08.04.2024 – Macros

Omdat het licht vandaag redelijk neutraal was (geen felle zon of wolkenreflectie) was het een heel geschikt moment om de macrolens op de kleine dieren te richten. Van de bijna 500 foto’s zijn er maar een stuk of 20 overgebleven. Dat komt omdat de Peargear 60m lens een handmatige scherpstelling heeft en een vergrotingsfactor tot wel 2:1. Voor een goed resultaat is een diafragma van f/8 het minimale om voldoende scherptediepte te krijgen. Daarmee moet de sluitertijd naar beneden. Het is dan lastig om de camera helemaal stil te houden want elke tiende millimeter telt. De meeste insecten zijn maar 1cm groot terwijl je een lensafstand van 8-10cm hanteert. Elke ademhaling brengt beweging in de foto. Er is toch een aantal redelijk gelukt. Volgende keer weer een beetje beter.


 

Read the rest of this entry »
 
Don`t copy text!