Archive for the ‘software’ Category

24.10.2023 – DeNoise

Een veelbesproken onderwerp vandaag is de toepassing van kunstmatige intelligentie ook wel AI (Artificial Intelligence). Via ChatGPT kun je het computerbrein vragen stellen of opdrachten geven. Zolang dit positief wordt ingezet is iedereen er wel enthousiast over maar er zijn veel vragen of verdere ontwikkelingen wel zo behulpzaam zijn. Toch is er een positieve toepassing ingevoerd in de laatste versies van Adobe Lightrooom, v12 en v13. De nieuwe DeNoise functie onderdrukt ruis op een bijzonder slimme manier, nl. door de foto te analyseren en de ruisonderdrukking ondergeschikt te maken aan de inhoud van de foto. Bij een onbekend object moet de DeNoise functie lang nadenken en bij een bekend object, zoals een vogel, is de klus snel geklaard. In v13 is de nieuwe Lens Blur ingevoerd die een DOF (Depth of Field) simuleert door de foto te analyseren en het hoofdobject te onderscheiden van de achtergrond. Hieronder zijn voorbeelden getoond van deze twee functies. Foto’s maken met een ISO van 10000 is geen probleem meer, DeNoise maakt de foto helemaal schoon.

 

Read the rest of this entry »

20.04.2023 – JPEGmini

Vanuit Adobe Lightroom Classic exporteer ik de foto’s voor dit blog (en voor andere doeleinden) in JPG formaat. Hierbij gebruik ik een compressie van 95% om daarmee de grootte te beperken. Recentelijk kwam ik een aanbeveling tegen van een fotograaf die het software programma JPEGmini gebruikt. Dit programma bepaalt de compressie faktor door de kwaliteit te meten en naar beneden aan te passen als dat geen (zichtbaar) verlies van kwaliteit geeft. Ik heb het geprobeerd en het resultaat is verbluffend. Op het algoritme zit een Amerikaans en Israelisch octrooi; dat maakt het natuurlijk nog interessanter. Nu heb ik een licentie en ook meteen geintegreerd in Lightroom. In onderstaande foto’s is links de normaal geëxporteerde JPG weergegeven en rechts de JPEGmini versie. Er is geen visueel verschil te zien maar wel in bestandsgrootte:
– 612kB vs 283kB (skifoto met veel detail; 54% reductie)
– 241kB vs 204kB (narcis met vlakke achtergrond; 15% reductie)
– 1010kB vs 496kB (hert tegen struiken met veel detail; 51% reductie).

Read the rest of this entry »

19.04.2023 – Backblaze

Het is tegenwoordig niet ongewoon om je data in de “cloud” op te slaan. Al jaren maken ik daar gedeeltelijk gebruik van om informatie bij de hand te hebben die ik tijdens reizen of buiten mijn computer om nodig heb. Voor dit doel gebruik ik Tresorit, een Zwitserse service die bijzonder veilig is vanwege specifieke encryptie. Vaak wilde ik het uitbreiden als backup maar dat gaat vaak naar wel €25 per maand. Dat vind ik veel te gek want mijn klassieke methode werkt ook goed en veel voordeliger. Van een backup in de cloud was daarom nooit sprake totdat ik het tool Backblaze tegenkwam. Het heeft dezelfde encryptie-methode als Tresorit, is qua opslag onbeperkt en kost slecht €6 per maand. Een bijkomend voordeel is dat de backup automatisch (maar langzaam) verloopt bij computergebruik. De belasting op de PC is vrijwel nihil.

Read the rest of this entry »

16.03.2022 – Start11

Enige tijd geleden stapte ik over naar Windows 11. De nieuwe interface oogt prettig: ronde hoeken om de windows, taskbar kan worden gecentreerd en nog wat meer leuke dingetjes. Een groot gebrek in Windows 11 is dat Microsoft besloot om de taskbar instellingen te beperken. Hij kan dus niet meer “on top” zoals ik al jaren graag doe (beter voor mijn nekspieren). Met een hack in RegEdit kon ik de taskbar wel bovenin krijgen maar niet de kleine previews als je op het icoontje van een actief programma gaat staan. Met Stardock Start11 kun je de taskbar (en menus) weer fatsoeneren. Jammer, Microsoft, foute beslissing om die instelling er uit te halen.

Read the rest of this entry »

15.03.2022 – HP ScanJet 4500

Al enkele jaren scan ik alle inkomende brieven en documenten voor mijn digitaal archief. Met de print-scan combi HP OfficeJet 5740 ging dat altijd vrij goed maar langzaam. Soms liep het ding vast maar de snelheid begon te vervelen. Ik ging me gericht verdiepen in document scanners en kwam uit bij de HP ScanJet 2500, HP ScanJet 3500 en HP ScanJet 4500. De recenties waren wisselend maar de specs waren precies wat ik zocht. Hoe dan ook, toen ik zocht naar de prijzen bij o.a. bol.com kwam ik ook een prijs tegen bij BackMarket die tweedehands apparatuur verkoopt. Met de positieve ervaring van de aanschaf van een iPhone was de prijs van de professionele uitvoering HP ScanJet 4500 net zo veel als een nieuwe HP ScanJet 3500. Nu staat hij hier en werkt als een tierelier. Eigenlijk is het splinternieuw (uit de doos) en waarschijnlijk opgekocht uit een failliete inboedel. Het resultaat: een document van 22 pagina’s gaat er in 30 seconden door heen. Met Wondershare PDFElement 8.3 heb ik een perfecte combinatie van scannen, ocr-en en beheer.

Read the rest of this entry »

21.02.2022 – Mainframe

Veel mensen weten niet dat achter grote bedrijven ook grote computers staan die alle processen ondersteunen. In de jaren ’70 kwamen de mainframes op en hadden grote rekencapaciteit maar waren tegelijk ook ruimte-vreters. Door de jaren heen zijn ze qua formaat veel kleiner, veel sneller en veel zuiniger geworden. Hun rol in de software architectuur was nogal monolitisch waardoor er allerlei kunstgrepen nodig waren om omringende systemen aan te sluiten. Zo ook bij ons. Al jaren zijn we bezig geweest om alle mainframe software over te hevelen naar een gedistribueerde Linux systemen op VMWare. Tot een jaar geleden was dat nog niet gelukt. Toen ik begin vorig jaar aanbood om in het project te helpen kon ik niet vermoeden dat ik daar over de leiding zou krijgen samen met een andere collega. Wat een onmogelijke operatie leek is ons gelukt. De werkwijze heb ik veranderd door niet van binnen naar buiten te denken (mainframe centraal stellen) maar van buiten naar binnen (alles wat aan het mainframe gekoppeld is eerst aanpakken). Werkte ik in 2019 na de overname door de nieuwe leiding in de schaduw, in deze job voelde het weer fijn om te mogen leiden en richting te geven. En dit weekend lukte het om met behulp van ruim 120 mensen over te stappen. Voor de nieuwe leiding was dit een onderdeel van het Strategische Plan 2023.
In onderstaande foto’s zijn de eerste twee mainframes en de derde een foto van een data center met moderne server racks.

Read the rest of this entry »

04.02.2021 – i9

Zes jaar geleden kocht ik een i7 desktop. Enige tijd geleden was de harde schijf van deze PC vol en kocht ik er een 6TB HDD bij. De eerste levering, een Toshiba X300, was een mislukking; het product deed het niet. Bij bol.com kun je het gemakkelijk retourneren en ik bestelde een andere: een Western Digital Red Pro 6TB WD6003FFBX. Na enige weken begon mijn PC kuren te krijgen; drie keer een blauw scherm en zo traag als een schildpad. Ik besloot Windows 10 opnieuw te installeren. Ook dat hielp niet. Dan maar drastich: een nieuwe pc. Noud weet daar ook raad mee en samen stelden we een PC samen bij gamepc.nl. De upgrade heeft een i9 processor met 10 cores en alle opslag is op SSD. Het draait als een tierelier.

 

Read the rest of this entry »

07.07.2020 – AutoIt

Om de workflow voor de fotografie te versnellen heb ik me weer verdiept in de script-taal van AutoIt. Het AutoIt script kan worden uitgevoerd met een interpreter en ook als Windows-applicatie na compilatie. Jaren geleden had ik een script gemaakt maar eigenlijk nooit gebruikt, te knullig en omslachtig. Nu heb ik het script uitgebreid met een dialoog die informatie valideert en vervolgens het pad klaarlegt waar de foto’s worden opgeslagen. Daarnaast hernummer ik de bestanden om de volgnummers te bewaken. Dit heb ik veranderd door voor beide camera’s het batch programma via het register op te nemen in het context menu van Windows Explorer. Hiermee kan ik zonder tussentijdse opslag meteen de bestanden opslaan en hernummeren op hun uiteindelijke opslagplek. Vanuit die plek importeer ik de foto’s in Adobe Lightroom (Classic) om ze vervolgens te selecteren en te bewerken. Een aantal foto’s wordt dan gebruikt voor het blog door ze te exporteren met watermerk en andere info met behulp van de plugin LRMogrify2.
 


Read the rest of this entry »

30.04.2020 – PDFelement 7

Voor mijn digitale adminstratie scan ik alle inkomende post en sla die op als PDF nadat ik een OCR heb toegepast op de ingescande pixels. Voorheen deed Adobe Acrobat die job uitstekend maar de gebruikersprijs is voor thuisgebruik buiten proporties (ongeveer 18 euro per maand). Na heel lang zoeken vond ik in januari 2020 een alternatief wat zeer bruikbaar is en slechts (eenmalig) 116 euro kost. Het product is Wondershare PDFelement Pro versie 7. Na enkele maanden ervaring met PDFelements kan ik zeggen dat je er dezelfde bewerkingen mee kunt doen als Adobe. Bovenden werkt het prettig en inzichtelijk. De OCR kwaliteit is uitstekend en de leverancier komt regelmatig met updates en verbeteringen. Een aanrader.

Read the rest of this entry »

12.11.2018 – PHP 7.2

Enige tijd geleden kreeg ik een mail dat mijn website wordt geupgrade naar PHP 7.2, is veel sneller. Vanavond werkte mijn blog niet goed meer. Ik had geen idee waar ik moest zoeken want van PHP heb ik geen kaas gegeten. Na even zoeken kwam ik deze plugin tegen: PHP Compatibility Checker. Op basis van dat rapport en met behulp van de documentatie “Backward incompatible changes” kon ik de Python code aanpassen. Pfff.

Read the rest of this entry »

04.08.2017 – Archief

Het was weer tijd om ingekomen documenten te scannen, archiveren en vernietigen. Het werd een hele stapel maar de hele boel is weer digitaal. Afgelopen jaren heb ik bij herhaling gezocht naar software om het archief bij te houden. De beste tot nu toe was Benubird maar helaas is het product gestopt. Vandaag zag ik Tabbles die min of meer hetzelfde doet en tags op documenten toepast. Dat ga ik eens proberen.

Read the rest of this entry »

22.09.2016 – Ultimate 10

De nieuwe versie van Lightroom 6.7 kwam eerder deze week uit. Vandaag ook ACDSee Ultimate 10. De versie is weer up to date met nieuwe feature voor editing en foto’s bewerkingen. Ik gebruik zowel Lightroom voor de standaard foto collectie en ACDSee voor speciale effecten.
acdsee10a digital-asset-management

Read the rest of this entry »

17.08.2016 – Polestar (1)

Het houten stuur (net als in de eerste Volvo) van de nieuwe auto lag al een tijdje klaar maar de elektronische modules die de stuurverwarming(sbediening) uitschakelen waren nog niet gearriveerd. Vandaag was het zover en werd naast de stuurmontage de auto getuned met Polestar, een aan Volvo gelieerd bedrijf dat de aansturing van de motor optimaliseerd. Dat laatste brengt niet veel extra pk’s (slechts 5pk) maar zorgt voor 20Nm meer kracht over een breder toerenbereik. Daarnaast is de gaspedaal nu veel gevoeliger waardoor je veel beter grip hebt op de auto. Ik snap niet waarom dat niet standaard op de auto komt. Enfin, de oplevering is nu compleet. Zie ook Polestar (2).
0e b3 p0
p1 p2 p3 p4 p5 p6

Read the rest of this entry »

16.01.2016 – Tresorit

Een tijdje geleden las ik over de risico’s bij opslag via internet (cloud). Met name Dropbox werd nogal op de korrel genomen en een bedrijf Sookasa had een geïntegreerde oplossing om de gegevens te beveiligen. Natuurlijk is opslag beschermd met wachtwoord en SSL maar medewerkers (of overheden) kunnen gegevens zo inkijken. Sookasa voorkomt dat maar maakt de computer erg traag. Een betere oplossing lijkt Tresorit dat in Zwitserland is gevestigd en dezelfde mogelijkheden biedt als Dropbox. Vandaag is Dropbox vervangen door Tresorit.
1236999_412287968871494_637458809_n 1538850_494729170627373_2040576814804607126_n

Read the rest of this entry »

28.02.2015 – Boy 7

De nieuwe film “Boy 7” hebben Noud en ik vanmiddag in Pathé Arena bekeken. Het verhaal speelt zich af in een totalitair regime waarin Nederland is beland, een politiestaat. Hierin worden vijanden van de staat op een speciale manier “behandeld”. Het verhaal was best spannend en goed verfilmd met een leeftijdslabel van 12. Na de film gingen we nog even rondkijken bij Media Markt, een favoriet uitstapje voor Noud. Na wat rondneuzen heb ik een nieuw toetsenbord en muis gekocht van het merk rapoo, en ben erg gecharmeerd van de kwaliteit en opties. Geweldig om met Windows te werken waarin alles open is, ook de hardware.
Via Netflix heb ik de film “The place beyond the pines” gezien. Het is een verhaal waarin midden in de film een plotselinge wending ontstaat die je niet verwacht. Een goed verhaal en een meeslepende verfilming.
boy7

2423825o

Read the rest of this entry »
 
Don`t copy text!