Archive for the ‘techniek’ Category

04.07.2020 – Handgrip

Na de breuk van de handgrip heb ik gisteren meteen een nieuwe grip besteld bij cameranu.nl (we reden er vorige week nog langs in Urk) en die was vandaag al binnen: de Wimberly AP-620. Deze van staal gemaakte grip monteer je “gripvast” met een inbusschroef en borg je vervolgens othogonaal met een verzonken inbusschroefje. Niet alleen kun je de (langere) handgrip beter in je hand houden, deze grip kan ook rechtstreeks op het statief zonder tussenplaat.

 

Read the rest of this entry »

27.06.2020 – Rampsol

Wat voor mij lang onbekend is gebleven is het Overijsselse deltaplan bij het Kampereiland. Niet ver van Schokland gaat de N50 brug over de Ramsgeul en Ramsdiep. Die verbinden het Ketelmeer met het Zwarte Meer. De stormvloedkering Ramspol is in 2002 geopend en bestaat uit 3 balgen van elk 80m lang met een inhoud van 21 miljoen liter. Bij een waterpeil van NAP +0,50m in combinatie met een sterke noordwestenwind worden de balgen opgeblazen om een flexibele dijk te vormen die het Zwarte Meer moet beschermen. De laatste keer was dat op 12 maart 2020.
 

Read the rest of this entry »

25.06.2020 – Regenwater

Vanmiddag arriveerde de Einhell GC-GP 6538 tuinpomp van 650W en 3,6Bar. Om het regenwater uit de put te gebruiken voor besproeien van de tuin was de zwengelpomp ontoereikend. De installatie op het nieuwe bordes van de put verliep vlot. Alleen het daadwerkelijk water omhoog pompen lukte maar niet. Ik heb daarna het zuigstuk onderaan de slang verzwaard waardoor de drijvende terugslagstop van het zuigfilter onder water bleef, waarschijnlijk op de bodem van de put. En voila, met een hogere druk dan normaal op de waterleiding kon het opgeslagen regenwater zijn weg in de tuin vinden via de normale tuinslag.
 

Read the rest of this entry »

30.04.2020 – PDFelement 7

Voor mijn digitale adminstratie scan ik alle inkomende post en sla die op als PDF nadat ik een OCR heb toegepast op de ingescande pixels. Voorheen deed Adobe Acrobat die job uitstekend maar de gebruikersprijs is voor thuisgebruik buiten proporties (ongeveer 18 euro per maand). Na heel lang zoeken vond ik in januari 2020 een alternatief wat zeer bruikbaar is en slechts (eenmalig) 116 euro kost. Het product is Wondershare PDFelement Pro versie 7. Na enkele maanden ervaring met PDFelements kan ik zeggen dat je er dezelfde bewerkingen mee kunt doen als Adobe. Bovenden werkt het prettig en inzichtelijk. De OCR kwaliteit is uitstekend en de leverancier komt regelmatig met updates en verbeteringen. Een aanrader.

Read the rest of this entry »

19.04.2020 – Rijles

Door de corona-crisis zijn alle rijscholen op non-actief gezet maar daarmee ook de chauffeurs in opleiding. Een daarvan is Noud. Onder het motto dat we moeten blijven oefenen kozen we even een rustig plekje aar Noud zijn vaardigheden in de praktijk kon brengen. Geflankeerd door Sam en zijn vriendin (papa stond aan de zijkant toe te kijken), reed hij gedisciplineerd over de weg en hanteerde hij de verkeersregels op een correcte manier.

Read the rest of this entry »

01.02.2020 – WiFi atelier

Van een collega kreeg ik een draadloze verbindingsset waarmee je via een ethernetkabel je verbinding in huis kan uitbreiden of verplaatsen via het stopcontact. Al een lange tijd wilde ik het netwerk uitbreiden naar het atelier en de tuin; hiervoor had ik al aansluitingen voorbereid. Het enige probleem was om een kabel te krijgen op die plek. De verbindingsset bleek de oplossing. Met een nieuwe router die ik heb aangepast voor de doelstelling is de WiFi uitbreiding gelukt.

Read the rest of this entry »

24.12.2019 – Emoji’s

Enige tijd geleden begon ik gebruik te maken van vlaggen in mijn blog met behulp van Unicode referenties. Omdat WordPress daar geen standaard oplossing voor heeft zit er vreemde Javascript code in die de “emoticons” code omzet in echte vlaggen. Op de website van Quackkit is daar meer over te vinden. WordPress heeft een eigen website met vlaggen die dan via de Javascript worden geladen in de blog pagina. Voor persoonlijk gebruik heb ik daarvan locaal een versie van zodat ik zonder internet verbinding de blog pagina’s ook kan laten zien. Hieronder is een korte selectie van landencodes en vlaggen.

Flag Name Reference Flag Name Reference

🇦🇩

AD-Andorra 🇦 🇩

🇭🇺

HU-Hungary 🇭 🇺

🇦🇱

AL-Albania 🇦 🇱

🇮🇨

IC-Canary Islands 🇮 🇨

🇦🇷

AR-Argentina 🇦 🇷

🇮🇪

IE-Ireland 🇮 🇪

🇦🇹

AT-Austria 🇦 🇹

🇮🇱

IL-Israel 🇮 🇱

🇧🇪

BE-Belgium 🇧 🇪

🇮🇸

IS-Iceland 🇮 🇸

🇧🇬

BG-Bulgaria 🇧 🇬

🇮🇹

IT-Italy 🇮 🇹

🇨🇦

CA-Canada 🇨 🇦

🇰🇭

KH-Cambodia 🇰 🇭

🇨🇭

CH-Switzerland 🇨 🇭

🇱🇮

LI-Liechtenstein 🇱 🇮

🇨🇳

CN-China 🇨 🇳

🇱🇹

LT-Lithuania 🇱 🇹

🇨🇷

CR-Costa Rica 🇨 🇷

🇱🇺

LU-Luxembourg 🇱 🇺

🇨🇺

CU-Cuba 🇨 🇺

🇱🇻

LV-Latvia 🇱 🇻

🇨🇼

CW-Curaçao 🇨 🇼

🇲🇦

MA-Morocco 🇲 🇦

🇨🇾

CY-Cyprus 🇨 🇾

🇳🇱

NL-Netherlands 🇳 🇱

🇨🇿

CZ-Czech Republic 🇨 🇿

🇳🇴

NO-Norway 🇳 🇴

🇩🇪

DE-Germany 🇩 🇪

🇵🇱

PL-Poland 🇵 🇱

🇪🇪

EE-Estonia 🇪 🇪

🇵🇹

PT-Portugal 🇵 🇹

🇪🇬

EG-Egypt 🇪 🇬

🇷🇴

RO-Romania 🇷 🇴

🇪🇸

ES-Spain 🇪 🇸

🇷🇺

RU-Russia 🇷 🇺

🇪🇺

EU-European Union 🇪 🇺

🇸🇪

SE-Sweden 🇸 🇪

🇫🇮

FI-Finland 🇫 🇮

🇸🇰

SL-Slovakia 🇸 🇰

🇫🇷

FR-France 🇫 🇷

🇸🇷

SR-Suriname 🇸 🇷

🇬🇧

GB-United Kingdom 🇬 🇧

🇹🇷

TR-Turkey 🇹 🇷

🇬🇷

GR-Greece 🇬 🇷

🇹🇿

TZ-Tanzania 🇹 🇿

🇬🇹

GT-Guatemala 🇬 🇹

🇺🇸

US-United States 🇺 🇸

🇭🇷

HR-Croatia 🇭 🇷

🇿🇦

ZA-South Africa 🇿 🇦

Read the rest of this entry »

11.09.2019 – Autorijles

Vanavond begon Noud aan zijn eerste autorijles. Zo is de jongste telg bezig zich aan het voorbereiden om met het automobiel op de openbare weg te bewegen. Hij vond het spannend en tegelijk erg leuk om nu zelf in de auto te rijden. Daar gaat ie. Succes, man.

Read the rest of this entry »

05.09.2019 – WordPress 5.2.3

Even een ogenschijnlijke onschuldige update van WordPress naar versie 5.2.3 die defecten oplost en veiligheidsverbeteringen heeft. Toch blijkt de HTML rendering niet hetzelfde als voorheen. Bij een grote foto was er altijd een beetje ruimte met de volgende rij. Nu zitten de foto en de rij eronder stijf tegen elkaar aan. Het is niet bijzonder schokkend maar toch moet ik door alle items met een grote foto heenlopen om een kleine aanpassing te doen in de HTML. In totaal zijn er in 230 blog items kleine veranderingen gemaakt om de layout weer goed te krijgen.

Read the rest of this entry »

05.09.2019 – Spintso ⊳ Varta

Op dinsdagavond floot ik met een bevriende scheidsrechter een oefenwedstrijd van het Dames 1 team. In de derde en vierde kwart trilt mijn scheidsrechterhorloge niet meer mee met stilzetten en voortzetten van de tijd; batterij is aan vervanging toe. Ik was van plan om voor het fluiten van de volgende oefenwedstrijd van het Heren 1 team (van Sam) de batterijen te vervangen, Dat was gisteravond. Met geen mogelijkheid kreeg ik het horloge weer werkend totdat ik moest opgeven en geen tjdregistratie bij me had dan alleen mijn gewone horloge, dikke pech dus. Vandaag zat ik te kijken naar een vervangend horloge die ik dan snel zou moeten bestellen om voor a.s. zaterdag weer paraat te zijn. Of zou het de moeite zijn om nagelnieuwe batterijen van een echt merk te proberen. Lang verhaal: ja en het horloge functioneert niet meer. Moraal van het verhaal: geen goedkope batterijtroep maar Varta of Duracell.

Read the rest of this entry »

01.09.2019 – Oldtimershow

Een mooi Engels woord voor parkeerplaats voor oude auto’s. Dat was het evenement in het park waar klassieke auto’s en motoren werden getoond aan het publiek met een vleugje nostalgie. De organisatoren boften met het prachtige weer en wij ook natuurlijk. De bekende merken van weleer (zoals Chevrolet, Pacer, Pontiac, Deutz, Packard. Dodge, DAF, Datsun, Jaguar, Volvo, Scania, Studebaker, Ford Mustang, A-Ford, Renault) doen jong en oud met elkaar de ontwerpen van auto’s uit de vorige eeuw bewonderen. Er was zelfs een werkende oude scheepsmotor die zwaar ronkte en een voorbeeld was hoe techniek zonder electronische schakeling en computergestuurde aandrijvingen soepel functioneerde.
Read the rest of this entry »

12.08.2019 – PLEVs

In het NOS journaal van vanavond was er aandacht voor kleine elektrische voertuigen waaronder de “one-wheeler”. Ook Sam is in het bezit van dit nieuwe vervoersmiddel en doet mee binnen de PLEVs (Personal Light Electric Vehicles) groep met allerlei nationale en internationale activiteiten. De groep wil ook politieke aandacht en daarom toog hij vanmiddag met de e-collega’s naar het Binnenhof waar de NOS hen opwachte voor een reportage. Er was veel bekijks en hopelijk de juiste aandacht om deze voertuigen goedgekeurd te krijgen. Sam rijdt al enige tijd (legaal) op de elektrische boards totdat vorige week de verzekering de polis eenzijdig opzegde.
Meer aandacht hiervoor is belangrijk en kan via de

petitie: legaalrijden.nl


 

Read the rest of this entry »

24.06.2019 – Blog boek

In de afgelopen jaren heb ik veel plezier beleefd aan het maken van mijn blog. Toen een tijdje geleden PHP werd ge-upgrade naar een hogere versie en mijn blog daardoor niet meer werkte heb ik gelukkig de PHP scripts kunnen repareren (zonder kennis van Python). Backups maakte ik al maar wat als het plotseling niet meer aan de praat te krijgen is. Ik zal dan wel niet de enige zijn maar toch. Daarom ben ik begonnen om alle blog items te archiveren in boekvorm. Daarvoor heb ik vanuit Excel een volledige registratie gemaakt waarmee ik analyses kan maken op de karakteristieken van de items. Dit heb ik gebruikt om posts te simuleren vanuit gegenereerde HTML voor de post-archivering. Hieronder zijn de eerste resultaten.

Read the rest of this entry »

19.06.2019 – K&F Concept

Mijn fotostatief vertoont na jaren onafgebroken dienst slijtage-mankementen. Onlangs verscheen een nieuw compact lichtgewicht type statief die mij wel een leuke opvolger leek: de Peak Design. Een mooi ontwerp met een prijskaartje: €400-€600. De Manfrotto’s zoals de MT190CXPRO4 komen in de buurt van €300-€400. Voor die prijs leg ik de camera wel even op een hek of zo. Toen kwam ik na enig zoeken bij K&F Concept, een voor mij nieuw merk met positieve recenties; de afkorting voor Kent en Faith. Na enig speurwerk trok de TM2534T me erg aan: hij kan hoog, is solide, hoofdas kan horizontaal kantelen, stevig balhoofd en zeer flexibel. Vandaag kwam het na een lange reis uit Hong Kong binnen en het voldoet aan de verwachtingen. En de prijs valt bijzonder mee: €110, alleen dan niet van carbon maar aluminium.Read the rest of this entry »

02.06.2019 – Prentenboek

Ingrid werkt aan een prentenboek in haar atelier. Met de α7s heb ik een aantal foto’s gemaakt voor haar blog op ninny.nl.

Read the rest of this entry »