Archive for the ‘expositie’ Category

03.09.2021 – Frida Khalo

Vanaf de wandelplek reserveerden we onze lunch bij The WineKitchen at Sea in Amstelveen. We genoten van de voorgerechten van makreel en garnalenkroket en het hoofdgerecht was heek op een bedje van aardappelpuree met groente aangevuld met heerlijke safraansaus. De passende wijntjes waren zorgvuldig gekozen en deden ons goed smaken.
Na de lunch bezochten we het Cobra museum in Amstelveen waar een expositie was opgesteld van de in 1954 overleden Frida Khalo. Zij is maar 47 jaar geworden en heeft door beperkingen en pijn vanwege een tramongeluk slechts 204 werken gemaakt. Als Mexicaanse kunstenares heeft ze invloed gehad in de 20ste eeuw en is haar werk pas na haar dood meer bekend geworden vanwege haar extravagante kledingstijl en schilderijen. 

Read the rest of this entry »

12.08.2021 – Helmantel

Elk jaar proberen mijn moeder en ik een dagje uit te plannen en samen te genieten van mooie activiteiten en samen te eten. We houden beide van autorijden door landschappen en onverwachte uitstapjes maken. Vandaag was onze eerste bestemming Museum Helmantel in het oude wierdedorp Westeremden. Helmantel is een kunstschilder die veel stillevens levensecht heeft geschilderd. Zijn grote aandacht voor detail sieren zijn werk. Henk Helmantel’s werk was ook te zien in het museumwinkeltje tegenover de oude middeleeuwse pastorie waarin het museum is gevestigd.

 

Read the rest of this entry »

03.08.2021 – Meesters

Het Kröller-Müller toonde hele mooie collecties van Van Gogh, Picasso, Gestel, Mondriaan, Sluijters, Toorop, Signac, Monet, Seurat en Israels. Door de éénrichting looproute was er een prettige rondgang en tijd om de schilderijen te bekijken. De werken van Van Gogh waren toch wel favoriet als ook Mata Hari van Isaac Israels.
 


Read the rest of this entry »

03.08.2021 – Kröller-Müller

Het bezoek aan het Kröller-Müller museum was met name gedreven door de Van Gogh collectie en daarmee ook beter gebruik van de museumkaart te krijgen. Door corona is een aantal musea en exposities gesloten geweest en nu was het museum open. In en buiten het museum zijn mooie objecten te bewonderen. Eén van de opvallende kunstwerken kwam via een video, van Marinus Boezem. Hij heeft in 1999 een symbolische kathedraal gemaakt in de bossen van Het Loo (waar we vorige week waren en helaas het niet hebben kunnen bewonderen) in opdracht van koningin Beatrix. In het museum en in de beeldentuin waren meerdere mooie werken te bewonderen o.a. Jardin d’émail van Jean Dubuffet. 

Read the rest of this entry »

30.07.2021 – CODA (2)

De CODA expositie heeft ook werken van o.a. Manuela Granziol met haar zwangere vrouw uitgebeeld met stukken publicaties (rij 2 en 3), Anita Brendgens met haar zwevende bank, Charles Clary met zijn 3D salon rij 2 en 3), Ziada Oenema met haar ritmische veld van gevouwen papier elementen (5de rij) en Kris Soete met zijn fotomozaïek opgebouwd uit ruim 10.000 kleine gekleurde kegeltjes en daarmee een bankbiljet vormen (rij 6 en 7).


 

Read the rest of this entry »

30.07.2021 – CODA (1)

Net als in het Noord-Brabants museum was er ook in het CODA in Apeldoorn een expositie met objecten gebaseerd op papier, genoemd: “Paper Art”. Ondanks dat de expositie ruimte klein was, is de expositie zelf een van de beteren in kwaliteit. Soms schieten de kleinere musea met kop en schouder boven de nationale musea uit. Dat geldt voor kAde in Amersfoort en zeker ook voor CODA in Apeldoorn. Er is prachtig werk te zien van o.a. de Russische Oskane Bergen met haar gevlochten papierrefliëfen (5de rij, 1ste foto), Matthew Shlian met geometrisch in grootte oplopende elementen (5de rij, 2de en 3de foto), Maryan Geluk met haar gelaagde objecten die een stille stad vormen (onderste rij), Johan de Wit met in hars geplooide drinkpakken en Zimoun met de gestapelde dozen met accoustiek effect door bewegende slingers. En is er is nog veel meer waaronder de Corbino foto expositie. 

Read the rest of this entry »

28.07.2021 – Eva Jospin

De hoofdexpositie in het Noord-Brabants museum in Den Bosch is van Eva Jospin. Zelf was ik er niet mee bekend maar Ingrid wist van deze expositie door haar kunstnetwerk. Eva Jospin heeft met karton grote werken gemaakt waarvan je op afstand niet zou vermoeden dat het met karton is gemaakt. Bossen, takken, rotsen, zuilen en wandtekeningen lijken reliefwerk maar is samengesteld uit fijn bewerkt karton.

Read the rest of this entry »

28.07.2021 – Van Gogh

Een bijzondere collectie in het Noord-Brabants museum in Den Bosch was het werk en toelichting van Van Gogh. Van Gogh begon zijn werk eigenlijk als “boerenschilder” voordat het grote werk begon. Van september 1866 to en met maart 1868 kreeg Van Gogh tekenles van Christiaan Huijsmans (tweede foto) in Tilburg. Van Gogh schreef er nooit over maar Christiaan Huijsmans maakte toch naam met zijn tekenmethode voor landschappen. Onderstende foto is van Van Gogh’s schilderij “Raderen van de Genneper watermolen” uit 1884.

Read the rest of this entry »

28.07.2021 – Dali

In het Noord-Brabants museum is een expositie van Eva Gospin, Dali en van Gogh. Voordat we verder liepen in Den Bosch gingen we lunchen bij visrestaurant Visch op aanraden van wandelaars uit onze woonplaats die we toevallig eergisteren tegen het lijf liepen. Dit restaurantje is inderdaad een aanrader.
Onze eerste poging om in Den Bosch het museum te bezoeken moest worden uitgesteld omdat alle tijdslots al bezet waren. We reserveerden voor later in de middag en gingen tussendoor even naar Nistelrode om kledingzaak Van Tilburg te bezoeken. Eenmaal aangekomen liepen we eerst langs de expositie van Dali.

 

Read the rest of this entry »

16.05.2021 – Bos Fine Art

Vanuit de Denneweg liepen we terug over de Lange Voorhout waar een markt werd gehouden. Verderop ging het richting Plein langs de Hofvijver en het Mauritshuis. Tegenover het Mauritshuis is aan de Korte Vijverberg een galerij gevestigd: Bos Fine Art. We konden zo naar binnen (met mondkapje weliswaar) waar we een mooie collectie van verschillende kunstenaars konden bekijken. Een van de kunstenaars is de Australische Paul Snel met prachtige kleurpaletten. Zo kom je onverwacht toch weer in aanraking met voor ons onbekende kunstwerken.
 


Read the rest of this entry »

16.05.2021 – Expositie

Vanmiddag bezochten Ingrid en ik de galerij van een mede-oudstudent van Ingrid’s kunstacademie. Meriam Windmeijer etaleert haar kunst aan de Denneweg in Den Haag bij de Vereniging Haagse Kunstkring.

Read the rest of this entry »

30.10.2020 – Lakenhal (2)

Het Lakenhalmuseum opende vandaag de expositie van Claudy Jongstra, een uit Friesland afkomstige kunstenaar die met eigengemaakte wol hangende voorwerpen maakt. Ze is succesvol in landelijke en internationale musea. Het Lakenhalmuseum is voor haar kunst een echte match omdat er veel aandacht is voor het voorbereiden van wol zoals dat in de vorige eeuwen in Leiden plaatsvond. Keurmeester werden voor een paar jaar aangesteld en mochten hun eigen beroep niet uitvoeren. En zij vergaderden op de plek waar nu het museum huist. Kwaliteit werd met stempels aangebracht maar de producten moesten wel aan hoge eisen voldoen.
Read the rest of this entry »

30.10.2020 – Lakenhal (1)

Op deze verlofdag gingen Ingrid en ik vanmiddag naar het Lakenhalmuseum in Leiden. Het museum had een bijzondere expositie die in het volgende blog item wordt getoond. Het Lakenhalmuseum is een bijzonder mooi gerestaureerd gebouw met oud en modern door elkaar. Het museum heeft mooie werken van o.a. Jan Steen en Jan Lievens. Op de bovenste verdieping is een verzameling schilderijen in het thema van het Leids ontzet en de honger die er toen was.
Read the rest of this entry »

30.09.2020 – KAdE

Amsersfoort lag op onze rijroute naar Loenen waar we vanmiddag hebben gewandeld. In Amersfoort zouden we gaan eten bij Merlot. Tegenover het restaurant ligt kunsthal KAdE waar zojuist de expositie “This Is America | Art USA Today” is geopend. De expositie geeft een herkenbare weergave van hedendaagse taferelen in de Verenigde Staten. Natuurlijk konden hierin de aanstaande verkiezingen niet ontbreken. Naast veel fotomateraal was er guilt-werk van Gina Phillips die met een eigen gemaakte guilt-machine vrije bewerkingen in portretten maakte.
Het eerste plaatje geeft weer dat het om een zeer uitgebreide collectie gaat van vele kunstenaars en fotografen. Eén van de leukste schilderijen was die van Trump die een groep journalisten (als clowns verkleed) toespreekt.
 


Read the rest of this entry »

12.09.2020 – Gorssel

Tijdens de lunch vlak buiten Oisterwijk besloten we naar museum More in Gorssel te gaan. Dat was nog wel 100km rijden maar was waarschijnlijk wel de moeite waard omdat het museum een mooie expositie leek te hebben. En dat klopte. Met name de expositie met realistische schilderijen en foto’s waren erg mooi. Het museum is op zich al een mooi gebouw en valt bij ons in de categorie favorieten. We zagen mooie schilderijen van Carel Willink, Charley Toorop en Jan Mankes en foto’s van Erwin Olaf.
Read the rest of this entry »
 
Don`t copy text!