Archive for the ‘drente’ Category

15.07.2024 – Duo Portret

Door het mooie weer met mooi licht konden we een paar gezamenlijke duo portretten maken. De rollator met daarop de staande telelens fungeerden als statief. Even lachen naar de lens en voila: twee foto’s gemaakt, twee raak, een score van 100%. Het zijn warme momenten die we koesteren en waar we van kunnen blijven genieten.

 
 

Read the rest of this entry »

15.07.2024 – De Branden

De korte tussenstop in De Branden bij Gasselte en Bronneger gaf ons een mooi uitzicht over het natuurgebied met welgeteld 18 Grote Zilverreigers, twee parende Bloedrode Heidelibel en blauwe Lantaarntje als ook vlinders (Dagpauwoog) en vliegen (Kegelbijvlieg). Ook de bloemen sierden het landschap zoals de Grote Kattenstaart en het Jacobskruid. We maakten foto’s van het landschap met mooie wolkenpartijen.



 

Read the rest of this entry »

15.07.2024 – Hondsrug

Het mooie weer van vandaag was een mooie gelegenheid om een dagje uit te gaan met mijn moeder. We houden allebei van autorijden en hadden een route door de Drentse Hondsruggen gepland. We reden eerst naar Rolde en vervolgens door naar Gieten en Borger. Vlak voor Borger maakten we een uitstap naar natuurgebied De Branden. Onderweg spotten we de witte kwikstaart juveniel, een fazant, en vele bloemen. In Borger genoten we van een mooie lunch en vervolgden onze reis richting Exloo, Emmen en Schoonoord. Vandaar reden we naar de Weerribben en hadden we onze drink- en ijspauze in Bert-Schutsloot, een mooi plaatsje in het midden van het watergebied. Na Giethoorn reden we over een smal weggetje door het natuurreservaat van de Weerribben naar Ossenzijl. In Friesland aangekomen gingen we geellig eten in ‘t Schippershuis in Terherne met heerlijke steak tartaar en Friese meren rund. Dat was een mooie dagafsluiting van de 350km afgelegde route.


 




Read the rest of this entry »

09.09.2023 – Boomkikker

En jawel, ook in Nederland komt de boomkikker voor. Toen de fotoworkshop werd aangekondigd triggerde dat meteen mijn nieuwsgierigheid. En vandaag trok ik op naar Drenthe om de beestjes te zoeken en te fotograferen. Het duurde niet lang en daar was al de eerste gespot door de groep fotografen. Met elkaar kijken en turen geeft ook een stukje collegialiteit. Als iemand eentje spot, worden anderen er op gewezen en zo kijken er meerdere ogen uit naar foto-objecten. De boomkikkers maken nog aardig wat geluid ondanks hun kleine formaat van 2-4cm. Ze hebben een mechanisme om zichzelf te beschermen tegen uitdroging. Als de zon te sterk wordt trekken ze een vliesje over zich heen waardoor het lichaamsvocht niet verdampt. Het was een prachtige fotodag.



 

Read the rest of this entry »

09.09.2023 – Appelvink

Naast een apart rubriekje over de zwartkop heb ik ook voor de appelvink een item gemaakt. De appelvink heb ik nog niet eerder gefotografeerd. Wel heb ik de gewone vink vaak op de plaat gehad. En ook hier in dit item om aan te geven dat de appelvink met zijn dikke snavel en blauwe veren in zijn vacht echt anders is dan de vink. De robuste snavel en kleine ogen maakt het een fascinerende verschijning.
 


Read the rest of this entry »

09.09.2023 – Zwartkop

Een van de mooiste vogeltjes om te zien in Nederland vind ik de zwartkop. Een aantal mannetjes en vrouwtjes lieten zich met regelmaat fotograferen. Het mannetje heeft een zwarte “kapje” om zijn hoofd en het vrouwtje een bruine.

 

Read the rest of this entry »

09.09.2023 – Vogelhut

Omdat de vogelhut tijdens de boomkikker workshop beschikbaar was heb ik een aantal mooie momenten kunnen vastleggen van o.a. de grote bonte specht, de heggenmus, de boomklever, de roodborsten de tjiftjaf. Ook hier moest ik werken met een (voor vogels) lange sluitertijd. Het liefst werk je dan met 1/1600 of 1/3200, zeker bij kleine vogels. Nu moest ik het doen met 1/250 of 1/400. Dat is gelukt mede omdat de laatste versie van Adobe Lightroom (v12) een AI-gestuurde Denoise functie heeft die de ISO10000 ruis er prachtig uithaalt. De foto’s zijn daarmee goed presenteerbaar.

 

Read the rest of this entry »

09.09.2023 – Woelmuis

Vanuit de vogelhut, die tijdens de workshop vrij te bezoeken was, had ik zicht op een woelmuis die zich zo nu en dan heel kort even liet zien. De woelmuis is een apart diertje met een relatief korte staart en een kortharige vacht. Omdat het licht laag was, moest ik met een minimale sluitertijd werken om een balans te krijgen tussen scherpte en sensor gevoeligheid. Het is aardig gelukt ondanks dat de ISO opliep tot 10000 met een sluitertijd van 1/250.
 

Read the rest of this entry »

09.09.2023 – Pantserjuffer

Waar water met waterplanten is, zijn vaak ook libelles te vinden. Het is paringstijd en dus zijn de Gewone en de Tengere Pantserjuffers actief en vliegen ze in tandems over het water om te paren. Ze zijn lastig te fotograferen maar als ze even samen rustig aan een stengel van een waterplant hangen kun je goed scherpstellen. Het licht was hard waardoor het contrast erg groot werd en de foto’s lastig in balans waren te krijgen. Tijdens een bezoekje aan de vogelhut was er nog de Tipula Paludosa, een aparte langpoot (eerste foto) die erg schadelijk blijkt te zijn voor de landbouw.

 

Read the rest of this entry »

09.09.2023 – Kikkers

Voordat de boomkikkers worden gepubliceerd is hier eerst een indruk van de hele dag met kikkers in de vennetjes die liggen te zonnen op de bladeren van de waterlelies. Andere kikkers zoeken verkoeling in het water. Later op de dag zagen we zelfs een “Groot Avondrood” rups (laatste foto).


 

Read the rest of this entry »

09.09.2023 – Workshop

Enige tijd geleden had ik me ingeschreven voor een foto workshop over boomkikkers in Nederland. Dat wilde ik wel eens meemaken want ik dacht dat die alleen in Midden-Amerika voor komen zoals we vorig jaar zagen in Costa Rica. De verzamelplaats was in Drenthe, vanaf 10:00 uur. De organisator riep iedereen vooraf om vanwege de hoge temperaturen 2 uren eerder te beginnen. Zo zat ik om 5:30 uur al in de auto. Na vele kilometers in dichte mist te hebben gereden was er dichtbij de locatie de mooie zonsopgang. In het gebied zelf scheen de zon prachtig over heide en struiken. Het begin was al goed.


 

Read the rest of this entry »

07.08.2017 – Diever

Op de tweede dag van onze route door noord-oost Nederland landden we in Diever voor de Berkenheuvel wandeltocht door het Drents Friese Wold. De route was aangegeven als 8.3 km maar bleek uiteindelijk 10 km. Het was zeker de moeite waard om door het prachtige bos te wandelen. Onderweg kwamen we langs het onderduikershol dat in de oorlog hielp bij het verzet. Helaas is het ontdekt en zijn alle verzetsstrijders weggevoerd, zie Deevers Archief. Na de wandeling wilden we een lunch doen in Diever maar dat bleef bij wat drinken en togen we verder naar Zutphen nadat we onderweg een lunch deden in Havelte.





Read the rest of this entry »
 
Don`t copy text!