Archive for the ‘waddeneiland’ Category

04.08.2024 – Eilandelijk

Wat typeert nu het landschap van een waddeneiland? Wat maakt het nou “Eilandelijk”? Ik heb geprobeerd een aantal indrukken bij elkaar te voegen van het beeld dat Ameland oproept als je door het landschap wandelt of fietst. Een fascinerend fenomeen blijft de luchtspiegeling waardoor objecten helemaal vervormen. Zo leek een groep aalscholvers op het strand net een reeks pierpalen en wordt je waarneming behoorlijk in de war gestuurd en zijn afstanden niet meer in te schatten; ver weg en toch dicht bij.





 


Read the rest of this entry »

04.08.2024 – Wadden

De Wadden zijn formeel een natuurgebied en dat blijkt wel uit de tienduizenden vogels die zich ophouden op de droogliggende kwelders in het wad. Ontelbaar zijn de aantallen Tureluurs, Scholeksters, Lepelaars, Kokmeeuwen, Wulpen en Goudplevieren. Een vogelspotter wees naar een bepaalde groep die wel uit 20.000 vogels bestond. Als dat 20.000 duizend vogels waren dan was het aantal een kilometer verderop gemakkelijk 60.000 vogels omdat de oppervlakte van hun gebied minstens 3x zo groot was. Het geeft een fascinerend beeld en bijzonder als duizenden tegelijk gaan vliegen.



 

 

Read the rest of this entry »

03.08.2024 – Watervogels

Op een Waddeneiland mogen de watervogels niet ontbreken. De vele Zilvermeeuwen, Mantelmeeuwen, Kokmeeuwen, Grote Burgemeesters, Aalscholvers, Zwanen, Parkeenden, Wilde Eenden, Bergeenden, Casarca’s, Strandlopers, Goudplevieren, Strandplevieren, Groenpootruiters, Wulpen, Tureluurs en nog veel meer zijn een bron van vertier voor de fotograaf en vogelspotter.






 

Read the rest of this entry »

03.08.2024 – Hoogvliegers

De vele Ganzen, Lepelaars, Meeuwen, Duiven, Bergeenden, Spreeuwen, Zilverreigers, Grote Sternen (met visje in de bek) en Aalscholvers die overvlogen zijn niet te tellen. Om een indruk te geven is hier een klein verzameling van de hoogvliegers getoond.



 
 

Read the rest of this entry »

03.08.2024 – Zangvogels

Om het blogitem met 1 woord te vangen zijn hier zangvogels en andere kleine vogels zoals de Oeverzwaluw, de Roodborsttapuit, de Kneu, de Gele Kwikstaart, de Witte Kwikstaart, de Graspieper en de Spreeuw. Het zijn vogels die veelvuldig zijn te zien op het eiland, als je maar goed kijkt en geduldig bent voor de foto. Een van de bijzondere foto’s is van de Oeverzwaluw die zijn zelfgegraven nest in- en uitvliegt. Ingrid spotte de vogels in hun duinholen en na enig wachten waren een paar foto’s gemaakt van de bezoekjes.







 

Read the rest of this entry »

03.08.2024 – Roofvogels

Voor de vakantie waren we geinformeerd dat de velduil zich wel eens liet zien bij het vakantiehuisje. Daar wordt een vogelliefhebber helemaal blij van. Toch hebben we de uil niet gezien. Wel was er veelvuldig gekrijs van de Buizerd en lieten de Bruine Kiekendief en Torenvalk zich elke dag zien. Honderden foto’s heb ik van de roofvogels gemaakt maar niet alle hebben de race gehaald want het felle tegenlicht was vaak een spelbreker. Ook foto’s waar de ogen niet zichtbaar zijn of met teveel schaduw onder de vleugels halen de race niet. Hier is een selectie van foto’s van de grote reeks.





 

Read the rest of this entry »

02.08.2024 – Vuurtoren

Als er een ding opvalt op Ameland is het de rood-witte vuurtoren. Vanaf elke plek is de toren te zien en functioneert als een baken voor zee en land. De vuurtoren is te bezichtigen. Via een trap van zo’n 238 treden kom je op de ballustrade net onder het grote licht. Vanuit deze hoogte heb je een mooi uitzicht over het eiland en over Terschelling. We waren hier ook in 2011 met onze vrienden Rob en Petra. Noud was er toen bij en de foto die ik toen van hem maakte wilden we nu opnieuw doen. Wat is het prachtig om de herinnering uit 2011 en het heden van 2024 met elkaar te bekijken. Kijkend in de richting Ballum zien we ook het huisje van onze vrienden Thijs en Jeanette waar we gezellig op bezoek zijn geweest.

 



Read the rest of this entry »

01.08.2024 – Wadfietsen

Het fietsen door de duinen kan van oost naar west en vice versa. Aan de kant van de Wadden loopt een dijk van Nes naar Hollum en is de route beperkt. Vanuit onze plek was de dijk niet ver en was het ontzettend leuk om aan de Wadkant langs de dijk te fietsen. Met Noud of Ingrid fietsten we soms een kort rondje over de dijk of met elkaar een rondje naar Hollum en dan terug via de duinen. Bij eb was het Wad een waar mirakel van duizenden watervogels. Het fietsen langs het Wad was een van mijn favoriete routes.





Read the rest of this entry »

01.08.2024 – Duinfietsen

Een typisch Nederlands vakantie-beeld is: fietsen. Ameland kent niet veel variatie in de duinen want er loopt maar 1 fietspad van oost naar west. Samen met Noud en Sanne fietsten we naar het Oerd, het mooie natuurgebied op Ameland-Oost, zij op de tandem en zelf op eigen fiets. In het Oerd heb je een hoge duin met een prachtig uitzicht over het Wad en het Oerd. Ook Ingrid en ik maakten een aantal fietstochten door de duinen. Door het mooie weer was er een heldere lucht wat ‘s avonds prachtig zonlicht gaf over de duinpaden. En niet onbelangrijk: voor het fietsen is droog weer wel zo fijn.
 


 

Read the rest of this entry »

01.08.2024 – Viervoeters

Op het eiland worden veel schapen gehouden die grazen op de dijken en daarmee de grond stevig blijven aandrukken. Maar ook in de graslanden bij de duinen worden schapen gehouden. In afgezette gebieden vind je de wilde paarden en koeien. De enkele boeren op het eiland (aan de Wadkant) houden ook melkkoeien. Toevallig hadden een paar koeien onenigheid toen ik voorbij fietste. Dat leverde een paar leuke plaatjes op. Opvallend is het groot aantal wilde konijnen op Ameland.


 

Read the rest of this entry »

31.07.2024 – Uiteten

Het vakantiehuisje had alle voorzieningen om te koken en daar hebben we prima gebruik van kunnen maken. We kozen er voor de ene dag uit eten te gaan en de andere dag zelf te koken. Noud en Sanne namen een kookbeurt en een etentje voor hun rekening. We aten bij The Sunset (Hollum), de Boerderij (Ballum) en het Witte Paard (Nes). Alle restaurants waren van goede kwaliteit en zijn zeer aan te bevelen.


Read the rest of this entry »

31.07.2024 – Micro

Tijdens het fotograferen valt mijn oog meestal op vogels. Tijdens de wandelingen maken Ingrid en Noud mij vaak attent op klein leven, ik noem het maar even micro voor dit blog item. Het gaat dan over de Segrijnslak die langzaam onder de ligstoel doorkruipt en er een halve dag over doet. Maar ook de kleine Rugstreeppad die door het hoge gras springt of de Bruinrode- en Zwervende Heidelibel die in deze tijd om je heen zoemen. De Heivlinders vladderen ongedurig om je heen en in de bloemen zijn er de Citroenpendelvlieg en de Blinde Bij die zich laven aan het stuifmeel.




 

Read the rest of this entry »

30.07.2024 – Wandelen

Ameland is uitermate geschikt voor mooie wandelingen door duinen, strand en graslandschap. We maakten dagelijks uitstapjes vanuit het huis door de duinen naar en over het strand. Eenmaal vertrokken we met zijn vieren vanuit Kooiplaats, het uiterst oostelijk gelegen plaatsje waar je met de auto kan komen. Dit gedeelte kijkt uit over het Oerd. Op het enorm wijdse strand vind je veel vogels. Ingrid en ik liepen vanuit het huis over het strand naar de zeewaterrand en vervolgens helemaal in westelijke richting naar het uiterste puntje waar restaurant The Sunset gelegen is. Het strand is enorm breed en niet altijd toegankelijk omdat er vele geulen zijn en sommige gedeeltes afgebakend zijn als natuurreservaat. Bij avondwandelingen scheen de zon met een gele gloed (“golden hour”) over het landschap wat een nostalgisch gevoel oproept.






 

Read the rest of this entry »

29.07.2024 – Scopia

Het huisje op Ameland, Scopia, gaf net voldoende ruimte voor vier personen. De charme van het huisje was de locatie, namelijk aan de rand van het mooie duingebied tussen Ballum en de Noordzee. We genoten van de natuur, van de geluidsrust (op die paar skydive vliegtuigjes na van het nabijgelegen vliegveldje), van de ruimtelijke vrijheid en van de gezelligheid met elkaar. Vanuit deze plek zouden we vele wandelingen en fietstochten ondernemen. Het bleek een bijzonder fijne uitvalsbasis te zijn om van de bloemen, duinen, bloeiende heide, vele vogels en dieren te genieten.
 




Read the rest of this entry »

29.07.2024 – Ameland

Onze zomervakantie was een week naar Ameland. We hadden een huis(je) gehuurd bij Ballum. Vanuit onze woonplaats vertrokken we met z’n vieren, twee fietsen en een hond naar Friesland. De hond mocht niet mee maar vond een weekje gezellig onderdak bij Ingrid’s ouders. We reden daarna door naar de pier van Holwerd om de veerboot naar Ameland te nemen. Het weer was uitstekend en de vakantie-sfeer zat er meteen goed in. De overtocht duurde ongeveer 50 minuten door een kronkelende vaargeul. Bij aankomst op Ameland bij het plaatsje Nes konden we meteen doorrijden naar het aan de duinen gelegen huisje, slechts tien minuutjes rijden.




Read the rest of this entry »
 
Don`t copy text!